SVAKI 10. ZAPOSLENI ŠTEDI ZA PENZIJU Prosečna starost korisnika fondova je 47 godina
Alo/Vladimir Markovic

 

Gotovo desetina zaposlenih u Srbiji štedi za budućnost i penzionerske dane. Prema poslednjem izveštaju Narodne banke Srbije, za prvi kvartal ove godine, sve više se odvaja za život u trećem dobu.

Imovina sedam dobrovoljnih penzijskih fondova u martu ove godine iznosila je 47,7 milijardi dinara i viša je za 1,5 odsto nego na kraju prethodnog tromesečja. U njih ulaže 205.107 građana, a u proseku na svojim privatnim penzionim računima imaju oko 260.000 dinara.

Podaci NBS pokazuju da su uplate u prva tri meseca iznosile 833,6 miliona dinara, članovi su povukli 528,8 miliona dinara, dok je dobit od ulaganja iznosila 408,9 miliona dinara.

Učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju zaposlenih iznosi 9,4 procenta - podatak je iz izveštaja. U njemu stoji i da dok je pre deceniju, broj korisnika bio oko 166,8 hiljada, danas ih je za oko 40.000 više.

Oko 20 odsto korisnika su članovi dva ili više fondova. Dva korisnika članovi su svih sedam Fondova, njih 227 ima ugovore u četiri fonda, dok u dva fonda članstvo ima 34.615 građana.

- Kao i ranijih godina, korisnici fondova su većinom muškarci, koji učestvuju sa 57 odsto - stoji u izveštaju NBS.

Najveći broj korisnika, od ukupnog broja je starosti od 40 do 49 godina - 72.518 njih. Ova grupa čini više od trećine svih članova. Oko 26 odsto, ili više od četvrtine su starosti od 50 do 59 godina. Petina, ili 39.861 korisnik ima između 30 i 39 godina.

- Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju prvog tromesečja 2021. godine iznosila je oko 47 godina, a korisnici starosti od 40 do 60 godina čine 62 procenta - pokazuje analiza NBS.

- Procenat korisnika koji su stariji od 53 godine sličan je kao u prethodnim godinama i iznosi 29,5 procenata, dok je procenat korisnika starijih od 58 godina - 17 odsto.

 
 

Donja starosna granica za početak isplate je navršenih 58 godina života, a 53 godine za one koji su zaključili ugovor pre deset godina, pre izmene Zakona o privatnim dobrovoljnim penzionim fondovima. Krajnji rok za početak povlačenja sredstava iz privatnog penzionog fonda je navršenih 70 godina.

Iako najveći broj uplata realizuju poslodavci, koji uplaćuju sredstva u fond za svoje zaposlene, čime pokazuju visok stepen odgovornosti, primetan je i rast individualnih uplata doprinosa - stoji u izveštaju NBS.

- Zaposleni i poslodavci na ovaj način mogu ostvariti uštede, s obzirom na to da se uplata penzijskog doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove iz sredstava poslodavca oslobađa plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje do iznosa od 6.062 dinara po zaposlenom mesečno.

Stimulacija je i to da se uplatom u istom iznosu administrativnom zabranom, obustavom i plaćanjem iz zarade zaposlenog, oslobađaju plaćanja poreza.

 

Komentari (0)

Loading