ISPLATA NIJE GOTOVA Još para za građane Srbije, evo koliko ukupno će svako dobiti do kraja godine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

U sklopu trećeg paketa pomoći privredi, ukupne vrednosti 266 milijardi dinara, do sada su isplaćena 3 minimalca za više od 1,2 miliona građana, 60 evra za se nezaposlene, prvih 30 evra za 5,7 miliona građana kao i 3.000 dinara za sve vakcinisane.

Ipak, isplata nije gotova i postoji još nekoliko isplata koje naši sugrađani mogu da očekuju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će svi punoletni građani dobiti još 50 evra pooći, dok je za penzionere najavio dodatnih 100.

U narednom periodu novac od države će dobiti svi građani koji su se prijavili za 60 evra pomoći, autoprevoznici, slobodni umetnici zaposleni u turizmu i ugostitelji, kao i penzioneri.

Kalendar isplata

Sledeće nedelje: Četvrta rata pomoći autoprevoznicima. Autoprevoznici u sklopu ove pomoći dobijaju 600 evra po autobusu. Nakon ovoga ostale su još 2 rate koje će biti isplaćene u naredna dva meseca. Novac se isplaćuje na račune 654 privredna društva sa 6.393 vozila tj. autobusa.

6. avgust: Isplata minimalca za slobodne umetnike.

16. avgust: Isplata drugog punog minimalca za ugostitelje i zaposlene u turizmu. Ova uredba je usvojena u aprilu, kada je propisano da će im biti uplaćene dva minimalca (u julu i avgustu). Sredstva se dodeljuju po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekat isplatio zaradu za decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Septembar: 50 evra pomoći penzionerima. Ovom uplatom ukupna pomoć penzionerima se penje na 110 evra (ako uračunamo i drugih 30 evra koji treba da budu isplaćeni u novembru.

Novembar: Drugih 30 evra pomoći građanima. Isplatom ove pomoći na račune 4.076.127 građana, završava se treći paket pomoći privredi i građana.

Koliko je država po građaninu ukupno dala?

Penzioneri bi do novembra mogli od države da dobiju oko 16.000 dinara, nezaposleni nešto više od 17.000, a svi ostali punoletni građani oko 10.000 dinara, ne računajući minimalce i polovine minimalaca koje dobijaju u svojstvu zaposlenih, i pod uslovom da su vakcinisani ili da su prvu dozu dobili do 31. maja ove godine.

Prema podacima koje je Ministarstvo finansija objavilo u aprilu, u okviru sva tri ekonomska paketa podrške privredi i građanima, zaposleni koji su koristili mere dobijaju ukupno 174.806 dinara, zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu 269.195, a penzioneri ukupno 33.780.

Zaposleni u privredi su dobili tri minimalne zarade u prvom paketu pomoći, 60 odsto minimalca u drugom, i tri polovine u tekućem, trećem paketu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading