NBS UPOZORAVA GRAĐANE Ne ulažite u digitalnu imovinu koja ne ispunjava uslove, spomenuli su i valutu "Lazar"
Alo/ Ilustracija

Nakon informacija koje su se pojavile da je Srbija dobila prvu domaću digitalnu valutu „Lazar“ (DVL), oglasila se Narodna banka Srbije (NBS) koja je saopštila da nije izdala nijedno odobrenje za „beli papir“ koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine niti im je takav zahtev do juče podnet.

Iz centralne banke upozorili su građane da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove i da postoji značajan rizik da će pri tom ulaganju izgubiti celokupna uložena sredstva.

- Za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana je novčana kazna i do pet miliona dinara, a NBS kao nadzorni organ preduzeće sve raspoložive mere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta - kazali su u NBS-u.

Podsećaju da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini i naglašavaju da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje.

Digitalna valuta Lazar

Prethodnih dana su se u medijima pojavili navodi da je i Srbija dobila digitalnu valutu koja će se zvati „Lazar“ (DVL), čiji je izdavalac broker i magistar ekonomskih nauka iz Jagodine Vladimir Pavićević.

NBS UPOZORAVA GRAĐANE Ne ulažite u digitalnu imovinu koja ne ispunjava uslove, spomenuli su i valutu

Foto: Shutterstock

 

Kako je navedeno na sajtu digitalne valute „Lazar“, ukupni nominalni iznos DVL je 7,7 miliona dinara (65.254 evra), od čega je 2,2 miliona jedinica predviđeno za rudarenje, 2,5 miliona za podelu novim korisnicima bez naknade (Lazareva česma) i tri miliona za slobodan upis i prodaju DVL-a. Inicijalni kurs jednog „Lazara“ određen je na 0,001 dinar.

U tekstu oglasa piše i da se upis zainteresovanih investitora za kupovinu DVL obavlja do 14. jula 2021. godine prijavom na mejl adresu izdavača, a da se izdavalac obavezuje da investitorima u DVL otvori takozvani digitalni novčanik.

Napominje se i da će takozvano sekundarno trgovanje digitalnom imovinom biti moguće kada se konstituišu i počnu sa radom pružaoci usluga povezanih s digitalnom imovinom.

Lazar tvrdi da je sve po zakonu

Posle saopštenja NBS-a, Vladimir Pavićević kaže da je izdavanje DVL uradio u skladu sa Zakonom o digitalnoj imovini i da nema mesta kaznenim sankcijama koje spominje NBS i da su navodi iz saopštenja centralne banke „neistiniti i zlonamerni“.

On navodi da odobrenje za izdavanje belog papira u njegovom slučaju nije potrebno i u tekstu njegovog oglasa za inicijalnu ponudu za kupovinu 7.700.000.000 pojedinačnih jedinica DVL.

NBS UPOZORAVA GRAĐANE Ne ulažite u digitalnu imovinu koja ne ispunjava uslove, spomenuli su i valutu

Foto: Shutterstock

 

Dodaje da zahtev za odobravanje belog papira nije i neće podneti jer, kako kaže, to nije neophodno po zakonu, a „i nema naknadu NBS u visini od 80.000 dinara“.

Ističe i da nije kontaktirao s centralnom bankom pre oglašavanja inicijalne ponude jer je, kaže, to bilo nemoguće s obzirom na to da je Zakon o digitalnoj imovini počeo da se primenjuje poslednjeg dana juna ove godine.

U svetu postoji više od 10.000 kriptovaluta

Bitkoin je najpoznatija i prva kriptovaluta nastala početkom 2009, a kao njegov osnivač se pominje izvesni Satoši Nakamoto, čiji identitet nije potvrđen.

Bitkoin trenutno težak 34.723 dolara

Bitkoin je u poslednja 24 sata zabeležio pad od 0,69 odsto i njim se, kako se može videti, trenutno trguje po ceni od 34.723 dolara. U posmatranom periodu itirijum je zabeležio nešto veći rast od 1,37 odsto i njim se trenutno trguje po ceni od 2.378 dolara.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading