Zakon o digitalnoj imovini stupio na snagu: Detaljan izveštaj šta to znači za građane Srbije
Alo/ Ilustracija

Zakon o digitalnoj imovini, koji je stupio na snagu ove nedelje, omogući će, pre svih, našim blokčejn kompanijama da ostanu u zemlji, odnosno, da ne otvaraju svoja predstavništva u drugim državama, smatra Marjan Stojanović, sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije.

Nema tačnog podatka koliko ima firmi koje se bave blokčejnom u našoj zemlji, procena je oko 400, ali s obzirom na to da svaka softverska firma može da se bavi i ovim segmentom, moguće je da je ta cifra značajno veća.

U pitanju je nova tehnologija koja je omogućila da se bez posrednika poveže mnogo igrača na tržištu. Prvo je to urađeno u finansijskom sistemu sa kriptovalutama, ali sve više ga vidimo u drugim delovima finansijskog sistema - suplaj čejnu (supply chain - lanac snabdevanja), u primeni softvera vezano za digitalni identitet...

- Privrednici će moći lakše da finansiraju inovativne ideje, unapređuju likvidnost i uključe se u tržište digitalne imovine. Obezbeđuje se pravna sigurnost na tržištu digitalne imovine a digitalna imovina se izvlači iz sive zone. Zakon je dobar ‘kamen temeljac’, ali ostaje da se vidi da li će njegova primena pratiti tržište digitalne imovine - kaže Stojanović.

Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su stvorile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine, i to ne samo time što je obezbeđen jasan okvir i pravna sigurnost za investitore i korisnike digitalne imovine, nego i time što je poslat signal svetu da Srbija postaje država fintech-a, poruka je Ministarstva finansija.

Šta je digitalna imovina?

Postoje dve vrste digitalne imovine: virtuelna valuta i digitalni token. Digitalni tokeni su posebno značajni kao vid alternativnog finansiranja mladih i inovativnih kompanija i startapova.

Virtuelne valute, sa bitkoinom kao njenim najpoznatijim predstavnikom na globalnom nivou, su inovativna sredstva razmene koje ne izdaju i ne garantuju centralne banke za razliku od običnog novca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading