MESO PAPRENO SKUPO, KAO LOSOS DA KUPUJETE: Svinjetina na vrhu liste, a cena piletine skoro je neobjašnjiva
Printscreen

Svinjsko meso u trgovinama i mesarama u Srbiji skuplje je za 20 odsto zbog kratkotrajnog skoka cene žive vage svinja. Poljoprivredni stručnjaci ne očekuju lančanu reakciju kada su u pitanju junetina, jagnjetina i pogotovo piletina koja se, kako kažu, prodaje ispod cene koštanja.

Kilogram svinjetine se u trgovinskim lancima, umesto od 420 do 440, sada prodaje mahom od 500 do 550 dinara kilogram, zavisno od toga da li je reč o plećki, butu ili fileu, odnosno, da li je neki od tih artikala "na akciji", ili po regularnoj ceni. I to je cena za 20 odsto veća nego prošle sedmice.

Kako objašnjava doktor stočarstva iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Radosav Vujić, na poskupljenje svežeg mesa uticao je porast cene svinja u otkupu.

- Kilogram žive vage je poskupeo za 20 odsto i sada je od 160 do 165 dinara bez PDV-a, a cena "bekon" rase je oko 200 dinara kilogram. Isto toliko, dakle za 20 odsto, poskupela je i sveža svinjetina u trgovinama. Iako je teško prognozirati šta nas može očekivati u narednom periodu, ipak mislim da do daljeg poskupljenja ni žive vage, a ni mesa, neće doći - smatra Vujić.

Naime, sagovornik dodaje da cene junadi u Srbiji od 2,1 do 2,2 evra kilogram, odnosno, jagnjadi od 230 do 250 dinara kilogram, zavisno da li idu za klaničnu ili prodaju ugostiteljima, i dalje na istom nivou, bez najave da će porasti. Ne bi bilo logike, dodaje on, "da junetina i jagnjetina u prodavnicama poskupe ako cena žive vage miruje".

- A na žalost, to bi za proizvođače bilo neophodno. Podsećam da su u aprilu cene stoke u Srbiji bile na istorijskom minimum i da se pokazalo koliko je pandemija korona virusa, tačno godinu dana od početka, zadala ozbiljan udarac stočarstvu jer je pad potrošnje mesa doveo do survavanja cena, koliko zbog manjka turista, događaja i proslava, toliko i zbog velikog uvoza gotovih proizvoda. Sve je to dovelo do toga da nam je stočni fond izuzetno ugrožen. Prozvođači svinja, jagnjadi i junadi se nadaju da će popuštanje mera povećati potrošnju tokom leta, ali nisam optimista - zaključuje dr Radosav Vujić.

MESO PAPRENO SKUPO, KAO LOSOS DA KUPUJETE: Svinjetina na vrhu liste, a cena piletine skoro je neobjašnjiva

Foto: depositphotos

 

Što se tiče eventualnog poskupljenja piletine, Rade Škorić, predsednik Udruženja Srbije za živinarsvo, ima ilustrativan komentar - "bog sveti zna šta će biti, jer se piletina već sada prodaje 50 posto ispod cene koštanja"!

- Živa vaga košta od 135 do 140 dinara kilogram, a u sistemima trgovine imamo cenu pilećeg mesa spremnog za pečenje od 149, odnosno, 169 dinara kilogram! Takve damping cene, koje su neshvatljive sem da bi privukle kupce, dampinguju čitav sistem u živinarstvu, od farme do klanice. Živinari su najugroženiji u Srbiji jer živina kao hranu koristi one poljoprivredne proizvode koji su najviše poskupeli, kukuruz i soju, i ne može koristiti, na primer, seno kao alternativu. Tako da sem realne cene pilećeg mesa od 260 dinara, sve ostalo je propast - navodi Škorić.

Predsednik Udruženja Srbije za živinarstvo kaže da piletina "mora da poskupi da bi se vratila u cenu koštanja", ali apsolutno ne veruje da će se to, "zbog nelojalne utakmice sa trgovinama", dogoditi u dogledno vreme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
miki

22.06.2021 12:42

koja logika,meso poskupljuje jer je potraznja za njim smanjena zbog nizih cena,pa po logici ako je niza cena veca je potraznja za njim,a kad je manjak mesa onda cene skacu,po njihovoj logici narod ce pre jesti krompir i kacamak jer je meso jetinije od njih

Srba

22.06.2021 12:59

Cena zive vage tovljenika u otkupu je 140 dinara. To sto strucnjaci govore je VELIKA LAZ. Sa ovom cenom proizvodjac nije ni pokrio svoje troskove. Ovde se radi na unistavanju stocarske proizvodnje.

milos44

22.06.2021 14:42

u Srbiji je sve najskuplje u odnosu na zemlje u regionu, za gorivo ne treba trositi reci