TRIK JEFTINOĆE MOŽE PAPRENO DA KOŠTA Majstor Miloš otkriva "cake" za renoviranje doma, ali i čega morate da se čuvate!
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

 

Kako kaže agent za nekretnine Katarina Lazarević, u Beogradu čak novi vlasnici često neće ni da pogledaju stari nameštaj, već od agencije traže da izbaci „starudiju“ kako bi napravili mesta novim modernim komadima.

- Svi kažu da je kriza i da je sve skupo, a mi često ne znamo šta da radimo sa nameštajem, koji je često i kvalitetan i očuvan i čak nekada stilski! - kaže Lazarević.

TRIK JEFTINOĆE MOŽE PAPRENO DA KOŠTA Majstor Miloš otkriva

Foto: Pixbay

 

Nove vlasnike, a posebno pomodare, nikakve peripetije neće sprečiti da renoviraju i stan opreme po meri, ali iskusni majstor upozorava građane da ne nasedaju na lepe reči njegovih kolega i otvore četvoro očiju kada se reše na ovaj korak.

Opštine sredinom juna raspisuju poziv za zamenu stolarije

Sredinom juna opštine u Srbiji raspisaće javni poziv za zamenu stolarije na kućama ili stanovima uz subvenciju države. Država sa opštinom plaća 50 odsto troškova, a 50 odsto plaća domaćinstvo. Za to će ove godine država izdvojiti 15 miliona evra.

- Za početak, nikada ne treba da se zaleću i da im cena nikada ne bude presudna za ulazak u posao, već da se dobro raspitaju jer će ih na kraju taj početni trik jeftinoće „skupo koštati“ novca i živaca - savetuje Miloš Nikolić, vlasnik preduzeća za adaptaciju stanova.

Za kupatilo najmanje 1.500 evra

Najzahtevniji deo stana za renoviranje je kupatilo, a kada se svedu računi i najskuplje. Majstori se slažu da je renoviranje tog dela stana, u pogledu cene jednako gradnji novog kupatila, pa čak i skuplje jer u cenu ulazi obijanje i rušenje stare keramike, demontiranje starih sanitarija i odvoz šuta.

Kako za Alo! kaže majstor Miloš, u oglasima se može naći usluga renoviranja već od 400 evra.

- Ne nasedajte, jer je realan trošak ovog posla minimum od 1.500 evra, a u proseku oko 2.000 do 2.500 evra, zavisno od veličine kupatila. To poskupljuje i zbog kvalitetne hidroizolacije, koja je minimum 150 evra i koju nikako ne bi trebalo da preskočite - kaže on.

TRIK JEFTINOĆE MOŽE PAPRENO DA KOŠTA Majstor Miloš otkriva

Foto: Pixabay

 

Samo postavljanje vodovodne instalacije, kako kaže, košta od 250 evra, a postavljanje pločica od pet evra po kvadratu.

Krečenje od 0,8 do 12 evra po kvadratu

Pregrađivanje po vašoj meri košta od 15 do 20 evra po kvadratu stana, dok je zamena stolarije između 80 i 160 evra po metru kvadratnom, u zavisnosti od toga da li su prozori i vrata drveni, plastični, ili metalni. Kada to obave, mogu da pristupe krečenju.

Prema rečima majstora Miloša, cene krečenja zavise od kvadrature i stanja zidova, odnosno da li se zid guli, gletuje, šmirgla, kreči u jednoj ili više ruka i ona ide od 0,8 evrocenti pa do 12 evra po metru kvadratnom sa materijalom majstora.

Za parketarske radove izdvajanja od dva evra

Na kraju dolazi zamena parketa, odnosno njegovo hoblovanje, a u poslednje vreme sve veći broj građana se odlučuje na postavljanje laminata kao jeftinije varjante, jer košta oko dva evra po kvadratu

Postavljanje novog parketa, odnosno hoblovanje i lakiranje starog koštaće vas od šest do 12 evra po kvadratu. U oba slučaja, dodatno se naplaćuje postavljane lajsni i to po dužnom metru od pola evra do četiri evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading