POREZ IDE PO PROCENTU ALKOHOLA Menjaju se akcize! Poskupljuje piće u Srbiji
Tanjug/Tanja Valić

 

„Zakonskim predlogom predlažu se izmene u načinu obračunavanja i plaćanja akcize na jaka alkoholna pića. Trenutno, Zakon o akcizama, u delu oporezivanja akcizom alkoholnih pića, nije usaglašen sa odgovarajućim direktivama EU i zato se sada, u cilju postepenog usklađivanja domaćeg zakonodavstva iz oblasti oporezivanja akcizom alkoholnih pića, predlažu izmene koje će dovesti do postepene harmonizacije propisa“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, naš sistem oporezivanja akcizom jakih alkoholnih pića nije u saglasnosti sa članom 37. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisan 2008. godine a stupio na snagu 1. septembra 2013. godine.

„Želimo da se usaglasimo sa tim politikama. Usvajanjem navedenih zakonskih izmena i usaglašavanjem Zakona o akcizama sa propisima EU, stvaraju se uslovi za otvaranje Pregovaračkog poglavlja 16 – Porezi. Izmenama ovih zakona stvaraju se i preduslovi za Klaster 3 (konkurentnost i inkluzivni rast) u pregovorima sa EU kako bismo proces pristupanja EU nastavili još bržim tempom“, naveo je Mali.

POREZ IDE PO PROCENTU ALKOHOLA Menjaju se akcize! Poskupljuje piće u Srbiji

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

 

Ministar je objasnio da je postojala razlika u načinu obračuna akcize na jaka alkoholna pića između EU i Srbije, tako što EU akcizu na jaka alkoholna pića utvrđuje po hektolitru (100 litara) čistog alokohola na 20°S. Sa druge strane, akciza u Republici Srbiji na jaka alkoholna pića se, prema važećem zakonskom rešenju, obračunava i plaća u zavisnosti od vrste jakog alkoholnog pića a to su kod nas rakije od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije, rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina i ostala jaka alkoholna pića.

Preciznije, prema aktuelnom Zakonu o akcizama donetom 2001. godine, sva jaka alkoholna pića, podeljena su u tri akcizne kategorije u zavisnosti od sirovina od kojih se proizvode i sadržaja etanola. Sve tri kategorije alkoholnih pića spadaju u različitu akciznu grupu i na njih se plaća različit iznos akcize.

POREZ IDE PO PROCENTU ALKOHOLA Menjaju se akcize! Poskupljuje piće u Srbiji

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

 

Mali je objasnio da se ovim zakonom predlaže da se sva jaka alkoholna pića, nezavisno od sirovina od kojih se proizvode i sadržaja etanola, oporezuju prema sadržanom procentu čistog alkohola merenom na temperaturi od 20°S u tom gotovom proizvodu, čime se izjednačava poreski tretman svih jakih alkoholnih pića. Na taj način u potpunosti se gubi razlika u fiskalnom opterećenju između različitih vrsta jakih alkoholnih pića, pod uslovom da sadrže isti procenat alkohola.

Na dnevnom redu Skupštine je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti. Predstavljajući izmene ovog zakona Mali je rekao da će izmene doprineti boljoj pravnoj sigurnosti i bezbednosti građana, smanjenju troškova kao i da građani efikasnije ostvaruju svoja prava.

„Cilj izmena ovih zakona je da građani i od kuće bez odlaska na šalter ostvare svoja prava kako bi povećali efikasnost rada naše uprave i to je deo velikog programa digitalizacije i programa - STOP BIROKRATIJI. Da ne zavisimo od šaltera i šalterskih službenika, što manje koristimo papir i više štitimo životnu sredinu“, naveo je Mali i dodao da je bilo potrebno i da se olakša servisni rad MUP-a i Vlade Srbije.

POREZ IDE PO PROCENTU ALKOHOLA Menjaju se akcize! Poskupljuje piće u Srbiji

Alo!/Vladimir Marković

 

 

Mali je naveo da, prema odredbama ovog zakona, građani u slučaju nestanka lične karte neće morati da je oglašavaju Službenom glasniku i plaćaju naknadu.

„MUP će nakon donošenja rešenja o nevažećoj ličnoj karti da je oglasi nevažećom na svojoj veb prezentaciji. Pored pojednostavljivanja procedure smanjuju se troškovi, povećava se pravna sigurnost i opšta bezbednost“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima u čip lične karte upisuje se sertifikat za elektronsku identifikaciju na osnovu čega lična karta predstavlja i sredstvo za identifikaciju na daljinu.

„U ovaj lični dokument se unosi i kvalifikovani sertifikat za elektronski potpis i ona će biti sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa visokog stepena pouzdanosti u elektronskom poslovanju“, rekao je Mali.

„Izmenama je omogućeno i unošenje adrese prebivališta u obrazac lične karte kako bi se definisala mesna nadležnost organa za postupanje u upravnim stvarima“, precizirao je ministar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading