Poslednji rok za prijavu poreza na dohodak građana je 17. maj: Proverite da li vaša plata podleže obaveznom plaćanju
Dinari

To je mesečna zarada veća od 248.952 dinara ili od oko 2.100 evra.   

Sudeći prema ranijim godinama ovu obavezu ima preko 25.000 ljudi širom Srbije i to najviše iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša, a najčešća prijavljivana zanimanja  su menadžer, direktor i inženjer, dok je više od 88 odsto prihjavljenih bilo muškog pola. 

Obavezu plaćanja ovog poreza imaju fizička i pravna lica sa stalnim boravkom u Srbiji, bez obzira na državljanstvo (rezidenti), a kako su u Poreskoj upravi kazali za naš list njima se prilikom obračuna uzimaju u obzir prihodi koje su ostvarili u našoj zemlji i drugim državama, dok za nerezidente važi samo zarada iz Srbije. 

Prihodi na koje se plaća porez na dohodak 

 

Predmet oporezivanja godišnjim porezom na dohodak građana za 2020. su prihodi koji su isplaćeni u periodu od 1. januara zaključno sa 31. decembrom prošle  godine, nezavisno od toga za koji su period isplaćeni, i to su zarade zaposlenih, prihodi od samostalne delatnosti preduzetnika, od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine, od nepokretnosti, od davanja u zakup pokretnih stvari, od pružanja ugostiteljskih usluga, kao i prihod sportista i sportskih stručnjaka, ali i drugi prihodi. 

I ove kao i prethodnih godina, oporezuje se dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom u Srbiji, a ona je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku tokom 2020. iznosila 995.808 dinara. 

Prošle godine, Poreska uprava Srbije je u zakonom predviđenom roku primila ukupno 27.866 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2019, a tu obavezu su imali svi koji su zaradili više od  2.729.304 dinara.  

Prijavljeni prihodi kako su za Alo! kazali u Poreskoj upravi,za prvih 100 podnosilaca poreskih prijava sa najveće iskazanim prihodima u prošloj godini bili su od 61 do oko 749 miliona dinara. 

Kako se obračunava porez koji treba platiti

Poresku osnovicu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana predstavlja oporezivi dohodak, a on je razlika između dohotka za oporezivanje i ličnih odbitaka koji ne mogu biti veći od 50 odsto dohotka za oporezivanje. Lični odbici za 2020. za poreskog obveznika su 40 odsto prosečne godišnje zarade što je 398.323 dinara, a za izdržavanog člana porodice su 15 odsto prosečne godišnje zarade, odnosno 149.371 dinar. 

Godišnji porez na dohodak plaća se po stopi od 10 odsto za iznos oporezivog dohotka do šestostruke prosečne zarade ili do 5.974.848 dinara, dok se preko tog iznosa  primenjuje poreska stopa od 15 odsto. 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading