Reciklaža
Alo / Masanori Jošida
Reciklaža

Alo / Masanori Jošida

Reciklaža, Foto: Alo / Masanori Jošida

Radionice u školama

- Građani su sa zadovoljstvom prihvatili akciju. Od prve nedelje, kada je kamion krenuo da sakuplja smeće, nalazimo samo otpad za reciklažu - kažu Marija Milanović i Miloš Bugarčić, direktori preduzeća „Eko Grocka“.

Oni najavljuju uvođenje predavanja u školama, u vidu mesečnih radionica, koje će biti prilagođena uzrastu dece, kao i uključivanje srednje škole iz Grocke u akciju.

Miloš Bugarčić i Marija Mihajlović

Alo / Masanori Jošida

Miloš Bugarčić i Marija Milanović, Foto: Alo / Masanori Jošida

- Objasnili su nam da reciklažom od smeća čuvamo školu, ulice i svoj grad. Nije mi teško da odvojim papir od flaše, da ne bacam smeće van posebno naznačenih kanti, ako je to važno za zdraviju okolinu - kaže Maša i s ponosom pokazuje na uramljenu đačku zakletvu iz 1914, postavljenu kod ulaznih vrata.

Pročitajte još:

 

Svaki učenik ove škole zna šta je zapisano u zakletvi, a naročito deo: „Nikada neću bacati hartiju ni bilo kakvo đubre na ulicu“.

- Mislim da se ova zakletva danas ne poštuje sasvim, ali se trudimo da učimo o važnosti recikliranja i da roditelje i sve oko nas podsećamo na to. Od biološkog otpada, recimo, može se napraviti prirodno đubrivo, a preradom plastike mogu se dobiti drugi proizvodi, a uz to i uštedeti - kaže učenica osmog razreda Dejana J.

Đačka zakletva

„Zaklinjem se da neću uništavati drveće, ni gaziti cveće. Obećavam da neću pljuvati na pod u školi, ni u kući, ni na putu. Dajem reč da neću kvariti ograde, ni nanositi kvara građevinama. Nikada neću bacati hartije, ni ma kakvo đubre na ulici. Biću uvek učtiv, štitiću ptice, braniću tuđu svojinu, onako kako bih želeo da drugi brane moju. Obećavam da ću biti iskren i čestit građanin", stoji u zakletvi iz 1914. godine.

I učenici mlađih razreda uključeni su u akciju, a svoje viđenje značaja recikliranja kreativno su izrazili praveći ukrasne figure, kasice-prasice, igračke, dekoraciju za jelku od starih flaša, kutija i papira.

Reciklaža

Alo / Masanori Jošida

Reciklaža, Foto: Alo / Masanori Jošida

Akcija podizanje ekološke svesti organizuje se širom Grocke, a reporteri „Alo!“ prisustvovali su i besplatnoj podeli kanti od 240 litara, namenjenim za odvajanje posebnog otpada.

- Ovakva akcija trebalo bi da se sprovede u svakoj opštini. Osim što se reciklažom ostvaruju ušteda energije i sredstava, i ulice postaju čistije. Imam dvoje unučadi i učim ih kako da odvajaju otpad od hrane, kao i plastiku od stakla. Svest o reciklaži nastaje kućnim vaspitanjem - kazao nam je Živko Jakovobić.

 

Njegova komšinica Verica Vučenović, koja je takođe dobila kantu za reciklažu, ističe je da se raduje čitavom projektu.

- U našoj ulici dugo smo imali problem jer je vetar raznosio smeće iz kontejnera. Sada će svako moći da odvoji đubre u svoje kante i da ih iznese svakog četvrtka - rekla je ona.

Čistije ulice

Dragoljub Simonović, predsednik GO Grocka, ističe da je za uspešno sprovođenje reciklaže najvažnija edukacija građana.

- Svaka kuća u Grockoj ima mogućnost da dobije besplatne kante za odlaganje sekundarnih sirovina, što je 90 odsto građana i iskoristilo. Pokrenuta je edukacija dece u školama kako da pravilno recikliraju i to je najbolji način kako da se rešimo smeća na ulicama - rekao je za „Alo!“ Simonović i dodao da su gročanske ulice već čistije.

Dragoljub Simonović, predsednik GO Grocka

Alo / Masanori Jošida

Dragoljub Simonović, predsednik GO Grocka, Foto: Alo / Masanori Jošida

U protekla tri meseca u Grockoj je besplatno podeljeno više od 16.000 kanti i preko 500 kontejnera za reciklažu. Međutim, bahati pojedinci uništili su 220 kontejnera, tako što su bacali neadekvatan otpad, a neretko su i palili smeće u njima.