Goran Vesić
Privatna arhiva
Goran Vesić

Alo!/Vladimir Marković

Goran Vesić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

U Ljubljani će biti otkrivena spomen ploča srpskom pukovniku Stevanu Švabiću koji je 1918. godine zajedno sa srpskim vojnicima i slovenačkim dobrovoljcima branio Ljubljanu u Prvom svetskom ratu, dogovoreno je danas na sastanku zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i gradonačelnika slovenačke prestonice Zorana Jankovića.

Pročitajte još:

 

Janković je na sastanku, održanom u Gradskoj kući Ljubljane, sa zadovoljstvom prihvatio taj Vesićev predlog, a kako je rečeno spomen ploču će finansirati Grad Beograd.

"Na taj način želimo da pokažemo da imamo zajedničku istoriju na koju smo i jedni i drugi ponosni. Srećan sam što ćemo mi kao Beograd moći da doprinesemo da se sećanje na pukovnika Švabića sačuva", rekao je Vesić.

Kako je istakao, ako postoje dobri odnosi između glavnih gradova bivše Jugoslavije onda su odnosi Beograda i Ljubljane primer za to.

"Naši gradovi su već devet godina pobratimi, ali ti odnosi traju mnogo duže i zaista ono što se dešava poslednjih godina je pravi primer kako mogu da sarađuju gradovi koji su bliski i koji imaju ljude koji dele mnogo toga zajedničkog", rekao je Vesić.

Stevan Švabić

Privatna arhiva

Stevan Švabić, Foto: Privatna arhiva

Podsetio je da je 2016. godine u Ljubljani otkrivena bista Vuka Stefanovića Karadžića i najavio da će 10. maja sledeće godine u Beogradu biti otkrivena bista Jerneja Kopitara.

Preporučujemo i ovo:

 

"Tu bistu ćemo otkriti na novom trgu koji ćemo urediti na uglu ulica Palmotićeve i Džordža Vašintgona, a koji se radi po projektu slovenačkog arhitekte Matjaža Počivavšeka", rekao je Vesić.

On je naveo i da će slovenčki vajar Mirsad Begić raditi spomenik Vasku Popi u Beogradu.

"Drago mi je što svaki novi susret, da li gradonačelnika, moj ili nekog drugog iz Srbije sa gospodinom Jankovićem donese neke nove rezultate i pokazujemo koliko možemo zajednički da radimo", dodao je Vesić.

Ponovio je da su veze između Beograda i Ljubljane jake i da se često razmenjuju iskustva i po pitanju raznih komunalnih problema.

S tim u vezi, podsetio je da su trenutno u Ljubljani i predstavnici Komunalne policije Beograda kako bi sa kolegama iz slovenačke prestonice razmenili iskustva i razgovarali o tome kako da unaprede svoj rad.

Ljubljana, Slovenija

Google street view

Ljubljana, Slovenija, Foto: Google street view

Vesić je istakao je su Beograd i Ljubljana okrenuti ka tome da i ubuduće sarađuju.

"Ljubljana je glavni grad zemlje koja je u EU. Slovenija veoma pomaže kada je u pitanju pristupanje Srbije u EU. Slovenačke firme su u Srbiji uložile oko milijardu evra, u njihovim kompanijama radi oko 35.000 ljudi. Slovenija je važan i pouzdan partner Srbije i mi smo zahvalni na tome", zaključio je Vesić.

Janković je naglasio da saradnja između Beograda i Ljubljane traje već godinama i sa ponosom istakao da je Ljubljana drugi grad sa kojim je Beograd pobratimljen.

Posebno je istakao dobru saradnju u oblasti privrede, ali i političku saradnju.

 

"Jedni drugima pomažemo i ja jedva čekam dan kada će Srbija ući u EU" , rekao je Janković i dodao da ga veoma raduje razvoj beogradskih projekata, a posebno "Beograda na vodi".

Podsetio je i da je na nedavno završenom konkursu za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice u Beogradu predsednik žirija bio gradski arhitekta Ljubljane Janez Koželj.