Goran Vesić
Grad Beograd
Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

 

„Dani Slobode” su manifestacija koja je ustanovljena odlukom Skupštine grada Beograda u okviru koje se proslavljaju dva važna datuma za istoriju našeg grada - 20. oktobar 1944. godine Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 1. novembar 1918. godine kada je Beograd oslobođen u Prvom svetskom ratu.

Odbor je izabrao književnika Aleksandra Gatalicu za autora programa manifestacije „Dani Slobode”. Aleksandar Gatalica je poznati srpski pisac, dobitnik nagrada „Meša Selimović” i „Ivo Andrić” kao i NIN-ove nagrade. Aleksandar Gatalica je prevodilac sa antičkog grčkog jezika i muzički kritičar. Proza Aleksandra Gatalice prevedena je na deset stranih jezika.

U ime grada Beograda Goran Vesić je zahvalio Aleksandru Gatalici i svim članovima Odbora na trudu koji ulažu u organizaciju manifestacije „Dana slobode”.

– Ovom manifestacijom prvi put zajedno obeležavamo dva značajna datuma istorije Beograda kada je naš grad oslobođen u Prvom i Drugom svetskom ratu – rekao je Goran Vesić i dodao da je Beograd poslednjih pet godina ponosno proslavlja 20. oktobar.

Prema njegovim rečima, godinama je, nažalost, 1. novembar kada je Beograd oslobodila Prva armija srpske vojske pod komandom vojvode Petra Bojovića bio potpuno ignorisan, kao da se nije dogodio u našoj istoriji.

– Sada ponosno slavimo i ovaj dan kao što slavimo 20. oktobar – poručio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Sednici su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.