komarac
Profimedia
komarac

Profimedia

komarac, Foto: Profimedia

Zaprašivanje komaraca iz vazduha biće sprovedeno u naredna dva dana ukoliko to dozvole vremenske prilike, a biće tretirano područje Velikog ratnog ostrva i kanalska mreža sa leve obale Dunava, kao i nenaseljena područja i delovi grada kojima je otežan pristup zbog visokog vodostaja.

Tretman iz vazduha se nije koristio od 2017. godine, jer je suzbijanje komaraca sa zemlje mnogo delotvornije, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, ali je istakao da će ove godine takav tretman morati da se primeni, s obzirom na vlažnost vazduha i bujnu vegetaciju koja je doprinela da se broj komaraca drastično poveća, pogotovo na nepristupačnim delovima grada.

Aleksandar Vučić

Printscreen/Instagram/buducnosts

Mladenović je rekao da je posebno kritična situacija na Velikom ratnom ostrvu koje je potopljeno i kanalskoj mreži, gde se zbog visokog vodostaja stvara veliki broj rečnih, šumskih komaraca koji lete tri do pet kilometara. 

Problem predstavljaju i površine u privatnom vlasništvu u koje ekipe Zavoda nemaju pristup, a one pogoduju razvoju komaraca, naveo je on, a prenosi gradska uprava.

Mladenović je rekao da je Zavod za biocide i medicinsku ekologiju na vreme počeo sve aktivnosti na suzbijanju komaraca, kao i da su se ove godine komarci pojavili kasnije nego prethodnih godina.

Pročitajte još:

- Ono što je stvorilo najveći probleme su vremenski uslovi, odnosno pet sedmica kišnog perioda, a znamo da je za suzbijanje komaraca potrebno suvo vreme - rekao je Mladenović i podsetio da su se vremenske prilike stabilizovale tek u četvrtak prošle nedelje. 

Mladenović je rekao i da je na terenu 26 ekipa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Andreja Mladenović

Alo / Beoinfo

Andreja Mladenović, Foto: Alo / Beoinfo

- Samo u poslednjoj nedelji Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je 9.270 hektara tretirao termalnim zamagljivanjem, 15.000 hektara hladnim zamagljivanjem, suzbijanje odraslih formi komaraca sa zemlje tretirano je na 59.000 hektara, dok je larvicidnim tretmanom obuhvaćeno 2.200 hektara vodenih površina - precizirao je Mladenović.

On je napomenuo da građani preko Beokom servisa i Zavoda mogu da prijave područja za koja misle da nisu uopšte tretirana, ali i ona koja su već tretirana.

 

Komentari (2)

neko sa čukarice

11.06.2019 13:56

A Umka, reka Sava, komaraca mali milion, naravno i čitava naselja, Pećani, Moštanica, Rucka, nema šanse da uveče ko čovek izadjete ispred svoje kuće i sednete da se odmorite, u oči i nos ulaze, ovaj kraj nije tretiran već godinama od komaraca, nas se samo setite kad je glasanje!

Istrebljivac dezinsekcija

12.06.2019 11:26

Treba ih napasti na svim lokacijama kako bi se smanjio njihov broj.