GORAN VESIĆ: "Tako radi Beograd!"

Svih 10.046 predloga klasifikovani su po oblastima sa kratkim opisom svakog predloga.

Goran Vesić
Goran Vesić, Foto: Facebook

Predloge za budžet Beograda za narednu godinu poslalo je 10.046 građana, udruženja građana i institucija tokom glasanja koje je trajalo od 14.do 28. novembra.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se najviše predloga, skoro trećina, odnosi na uređenje komunalne infrastrukture, od čega najviše za vodosnabdevanje, kanalizaciju, uređenje parkova, ali i za uređenje reka i priobalja, kao i fasada.

Na svom Fejsbuk nalogu objavio je:

-Hvala Beograđankama i Beograđanima kao i udruženjima građana na predlozima za budžet grada za 2021. godinu. Svih 10.046 predloga klasifikovani su po oblastima sa kratkim opisom svakog predloga.

-Najviše predloga, skoro trećinu, dobili smo za uređenje komunalne infrastrukture od čega najviše za vodosnabdevanje, kanalizaciju, uređenje parkova ali i za uređenje reka i priobalja kao i fasada. Skoro četvrtina predloga se odnosi na uređenje saobraćajne infrastrukture od čega skoro polovina za uređenje ulica i trotoara, ali i za nove biciklističke staze, nove stanice BG voza kao i oni koji se odnose na javni prevoz.

-Oko pet odsto predloga odnosi se na obrazovanje, a od čega najviše na izgradnju osnovnih škola od čega se samo 0,5 odsto predloga odnosi na izgradnju vrtića. Skoro petina predloga odnosi se na zdravstvo koje je inače u nadeložnosti Republike Srbije, a bilo je i predloga koji su se odnosili na socijalnu zaštitu. Ostale oblasti iz kojih su građanke i građani davali predloge su sport, turizam, kultura, zaštita životne sredine kao i stanogradnja, urbanizam i planiranje.

-Narednih sedam dana Grad Beograd će analizirati sve predloge koje smo dobili i svako ko je uložio napor da uputi predlog dobiće odgovor od Grada. Neke predloge sigurno ćemo moći odmah da uvrstimo u budžet grada za 2021. godinu i obavestićemo javnost šta smo prihvatili. Da bi se neki predlozi realizovali neophodno je da se se sprovedu prethodne radnje kao što su projektovanje i planiranje da bi narednih godina mogli da se realizuju. One koji su dali takve predloge obavestićemo o tome kojom dinamikom će biti realizovani.

-Neke predloge je nemoguće realizovati i one koji su ih predložili obavestićemo o razlozima zbog kojih realizacija u ovom trenutku nije moguća. Na kraju predloge iznadležnosti drugih državnih organa prosledićemo njima na dalje postupanje.

-Prošle godine u javnoj raspravi je učestvovalo oko tri hiljade građanki i građana, a ove godine više od deset hiljada. Verujem da će naredne godine još više Beograđanki i Beograđana učestvovati u ovom procesu.

-Razumem da neki ljudi ne veruju da bilo ko čita predloge građana ali uveravam vas da će u Beogradu svaki vaš predlog biti pažljivo razmotren. Obećavam građankama i građanima Beograda da ćemo već u januaru objaviti ”Vodič kroz budžet” u kome ćemo objasniti kako će biti potrošen svaki dinar. 

-Tako radi Beograd!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi