Naselje "Stepa Stepanović"
Alo / Nenad Vujanović
Naselje

Alo / Nenad Vujanović

Naselje "Stepa Stepanović", Foto: Alo / Nenad Vujanović

Reporteri „Alo!“ pokušali su da na licu mesta dobiju odgovore na pitanja zbog kojih je to naselje ponovo u žiži pažnje javnosti.

Čudno je što kada kročite u Stepu retko ko pristane da priča za novine pod imenom i prezimenom ili da se fotografiše jer „ne želi da se zamera komšijama“.

Grupa od oko 200 nezadovoljnih stanara, od ukupno 12.000, koliko ih je u Stepi, odlučna je u svojim zahtevima.

- Sa pravom tražimo to što tražimo! Kada smo ovde kupovali stanove, oni su se reklamirali tako što su pominjani tržni centar, dom zdravlja, elitno naselje... Od toga imamo hipermarket. Bilo je u planu da se sve to gradi. Imamo jednu školu i vrtić, a treba nam još toliko. Takođe, od doma zdravlja smo dobili ambulantu DZ Voždovac u lokalima obližnje zgrade. Tu su odeljenja opšte medicine, pedijatrija i ginekologija - priča jedan od žitelja Stepe i dodaje da se sada gradi crkva, pre svih pomenutih objekata.

- Ne treba nam crkva - dodaje on i žurno odlazi.

Njegova komšinica vrti glavom i odmahuje rukom.

- Znate kako nas zovu? Razmaženi! Nikome ne može da se udovolji. Ovo je mlado naselje. Za sada imamo sve što je neophodno. Ta crkva me ne zanima. Ako im smeta, ne moraju da je posećuju. Počela je gradnja. Idite da vidite. Ne znam da li u osnovi ima 100 kvadrata, nije pored zgrada, ne zaklanja nikome pogled - ispraća nas ona.

Kućno ili školsko dvorište

Žena koju smo zatekli u ulici u kojoj se nalazi OŠ „Danilo Kiš“ kaže da mnogi od žitelja naselja imaju stav da su uz kvadrate koje su platili kupili i sve što je oko zgrada. - Dete mi ide u ovu školu. Nekoliko puta sam bila svedok da su roditelji dovodili mališane na biciklima i trotinetima dok su učenici imali fizičko. Pa gde to ima?! Em što su mala deca ometala čas, em su njihovi roditelji vikali na učenike da paze na njih - priča ona.

Nije izdržao a da se ne umeša, takođe anonimno, i jedan od predsednika kućnog saveta obližnje zgrade.

- Ta crkva sada ima legalnu dokumentaciju, što pre četiri godine nije imala. I tada nismo dozvolili da se gradi. Nismo dozvolili ni benzinsku pumpu. Srpska pravoslavna crkva obećala je i prateće objekte - vrtiće i igrališta. Mislim da blokada Slavije nije rešenje. Ispaštaće ljudi koji će tuda prolaziti. Čelnici Beograda lepo su rekli da nisu nadležni za naš problem - imamo školu, vrtić, dom zdravlja, a crkva nije njihova stvar - priča on i dodaje da je za sve potrebno vreme - ako u naselju bude bilo toliko dece, onda će se izgraditi još jedna škola.

Za razliku od svih anonimnih, prišao nam je penzioner Omer Čolić (79) i rekao da je naselje uslovno za život.

- Imamo sve. Lekare, prodavnice, prevoz. Evo, hoće i crkvu da prave. Pa šta? Mene to ne interesuje, pa ne znam ni lokaciju gde je započeta. Tri godine sam ovde i zadovoljan sam - kaže Čolić.

Naselje

Alo / Nenad Vujanović

Penzioner Omer Čolić , Foto: Alo / Nenad Vujanović

Protest na Slaviji

Grupa nezadovoljnih stanara Stepe najavila je za danas u podne protest na Slaviji. U zvaničnom saopštenju su se izvinili Beograđanima i gostima prestonice ukoliko budu imali probleme zbog skupa. Kako kažu, protest „Jeste li i vi prevareni?“ trajaće dva sata, a povod je „nasilna izgradnja crkve brvnare i parohijskog doma sa kotlarnicom, uprkos drugačijim odlukama nadležnih“.

 

 

Komentari (4)

oksimoron

14.07.2018 14:45

E crni ljudi, protiv Onog gore ste nasli da protestvujete. Sutra kad vam krenu kola nizbrdo nemojte se pitati zasto. Cutite ko mule na kojekakve lopovluke i kurvarluke koji nam se guraju pod nos, a dizete bunu protiv onoga koji vam je i dao krov nad glavom i decu. Sta mislite, da imate dozivotni ugovor i garanciju za dug i bericetan zivot? A svaku nevolju i boljku koja vas snadje za zivota ne leci ni pijaca ni dom zdravlja, vec Onaj gore!

zlaya

14.07.2018 16:33

@oksimoron - Уз све поштовање господине оксиморон, какве везе има ОНАЈ ГОРЕ са црквом и поповима? У овом болесном друштву не зна се ко је гори ; они "побожни" или они "рационални". Милош Обреновић је давно рекао да је народ СТОКА БЕЗ РЕПА а при том је наравно мислио на српски народ.......

Pekam

14.07.2018 15:19

Bezobrazluk. Ponašaju se kao da su m2 placali ne znam ni ja koliko, a istina je da je bio više nego povoljan. Pa sad ajmo na Slaviju!!! EEee pa kad tu budete, pogledajte kako je tu: buka, guzva, izduvni gasovi, kafići sa galamom, fasade crne od garezi, stare, oronule, zgrade, obdaništa, škole bez dvorišta i zelenila...U Balkanskoj, Sarajevskoj, Visegradskoj i nekim drugim centralnim ulicamasu dvorišta sa poljskim WC. A POREZI mnogo veći nego u Stepi!!! I

Сараџогла

16.07.2018 09:30

Где год видиш слободно место ту цркву посади! ... Само пар стотина метара преко улице постоји црква.Ако путујете линијом 50 уверићете се.Уколико се на силу сагради црква уз помоћ полиције шта ће бити каснијеПС.Био сам у забитом селу где се реновира стара црква.Црквена сестра говори шест страна језика и као лекар има још један факултет.Да јој видите супер стан.Само што ме није претресала да ми узме паре!Разумете шта тиме желим да кажем.