Spomenik Stefanu Nemanji
beoinfo
Spomenik Stefanu Nemanji

beoinfo

Spomenik Stefanu Nemanji, Foto: beoinfo

Saobraćajna veza Nemanjine i Savske ulice preko Savskog trga konačno bi, posle više odlaganja i pomeranja rokova, trebalo da profunkcioniše u toku aprila, potvrdili su za naš list u preduzeću „Beograd na vodi”. Kao što je ranije i najavljeno, preduslov za dovršetak kolovoza i tramvajskog koridora na ovoj trasi bili su puštanje u probni rad nove crpne stanice na Savskom trgu i rušenje postojeće, koja se nalazi upravo na trasi saobraćajne veze Nemanjina–Savska.

I prema nedavnim informacijama iz grada, sve ovo (probni rad nove i rušenje stare stanice, a potom i završetak građevinskih radova na saobraćajnici), trebalo bi da bude okončano u toku aprila. A dok se sve to ne završi, ne može se očekivati ni da bude napokon normalizovana tramvajska veza iz centra grada preko Savske ulice.

Da Savski trg, iako je svečano otvoren na Savindan, nije u potpunosti „skockan”, svedoči još nekoliko detalja, a jedan od njih je i nedostatak urbanog mobilijara, pre svega klupa. Kako kažu u gradu, ali i u „Beogradu na vodi”, isporuka i postavljanje mobilijara je u toku.

– Desetak klupa postavljeno je na podijumu ispred zgrade bivše Železničke stanice, a po obodu biće montirano njih 18 – kažu u „Beogradu na vodi”.

Na sve ovo, za prolaznike i šetače, u zoni trga trenutno je problem i to što ne mogu sa svih strana normalno da mu pristupe. Tu se pre svega misli na prilaz Savskom trgu iz pravca BAS-a jer se na tom prostoru tek izvode radovi, a građani iz tog pravca jedino mogu da prođu improvizovanom stazom.

Čak i kada se sve ovo završi, majstori će samo privremeno da odu iz ovog dela grada. Jer, ako se može verovati najavama iz prethodnih meseci, ubrzo bi, gotovo jedno za drugim, trebalo da krenu i pretvaranje stare Železničke stanice u kuću Istorijskog muzeja, rekonstrukcija dela Karađorđeve od Savskog trga do Brankovog mosta i obnova propalih fasada na tom potezu, rušenje starog BAS-a, kao i obnova Ulice Kraljevića Marka. Za sada se ne zna kada će šta od ovih projekata početi da se radi. Osim toga, u više navrata nezvanično su pominjani i rekonstrukcija i vraćanje starog izgleda nekadašnjeg hotela „Petrograd”, kao i nastavak uklanjanja udžerica na uglu Savske i Savskog trga.

Pošti se vraća autentičnost

Tik uz Savski trg su dva objekta čija je sudbina delimično poznata. Zdanju Pošte u Savskoj biće vraćen prvobitni izgled, prema projektu arhitekte Momira Korunovića, dok se za bolnicu „Sveti Sava”, kako je nedavno za naš list ukazao glavni gradski urbanista Marko Stojčić, predlaže da se preseli na Bežanijsku kosu gde je predviđena gradnja novog bolničkog kompleksa.

– Za objekat Pošte uskoro počinjemo da radimo projektnu dokumentaciju kako bismo utvrdili koliko bi obnova koštala i ko bi mogao da je finansira. Bolnica „Sveti Sava” zbog specifičnosti bolesnika koje zbrinjava trebalo bi da bude izmeštena, da nema velike buke u njenoj blizini i da pacijenti imaju park da prošetaju, a ne da izlaze direktno na ulicu – ističe Stojčić.