Goran Vesić i patrijarf Porfirije
BeoInfo
Goran Vesić i patrijarf Porfirije

BeoInfo

Goran Vesić i patrijarf Porfirije, Foto: BeoInfo

Vesić je izvestio patrijarha o projektima na kojima zajedno rade Srpska parvoslavna crkva i Grad Beograd, a pre svega o rekonstrukciji platoa ispred Hrama Svetog Save, kao i izgradnji zgrade Patrijaršije na ovom platou.

Razgovarano je o rekonstrukciji platoa oko Crkve svetog Marka za koji projekat upravo radi Grad Beograd. Patrijarh je obavešten o nameri grada Beograda da tu obeleži mesto na kojem je pričitan sultanov Hatišerif kojim je Srbija dobila elemente državnosti. Kako u Beogradu postoje 93 crkve od kojih su 48 spomenici kulture, a 40 u prethodnoj zaštiti, dogovoreno je da Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda započne sa izradom projekata rekonstrukcije i zaštite najugoreženijih crkava kao i da Turistička organizacija Beograda zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom pokrene duhovnu turu za posetioce našeg grada koji bi mogli da, osim obilazaka crkvi i manastiira, obiđu mesta na kojima se nalaze mošti svetaca i srpskih vladara. Razgovarano je o izgradnji crkve u blokovima pored Save na Novom Beogradu, kao i da se obezbezde bolji uslovi za rad Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Grad Beograd je ponudio pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se do 1. septembra izvrši digitalizacija udžbenika veronauke kako bi beogradska deca, od prvog do četvrtog razreda, koja će ove godine dobili tablete od grada i besplatne digitalne udžbenike, mogla da na isti način uče i veronauku.

Srpska pravoslavna crkva i Grad Beograd formiraće zajedničku komisiju koja će koordinirati sve projekte na kojima će se sarađivati.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, koji će biti predsednik Komisije, kao i Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop vladika Stefan.