Oko sokolovo
Tanjug

Marko Metlaš

"Oko sokolovo" , Foto: Marko Metlaš

Gradonačelnicima i predstavnicima devet srpskih gradova danas je u Beogradu predstavljen novi sistem elektronske kontrole nepropisnog i propisnog parkiranja "Oko sokolovo", koji se primenjuje u glavnom gradu.

S novim sistemom upoznati su predstavnici Novog Sada, Niša, Čačka, Kragujevca, Vranja, Pirota, Kruševca, Subotice i Užica koji su izrazili želju da primene taj sistem kako bi uveli komunalni red u svojim mestima.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je izrazio zadovoljstvo jer je softver sistema "Oko sokolovo" domaće prozvodnje, navodeći da je Beograd gradovima iz unutrašnjosti besplatno ponudio taj softver.
Tokom prezentacije, između ostalog, predstavljeni su pozitivni efekti uvođenja sistema "Oko sokolovo" među kojima je najvažniji, ističe Vesić, uvođenje reda.

Naglasio je da suština tog sistema nije naplaćivanje kazni već da gradske ulice i trotoari budu prohodni, da javni prevoz funkcioniše i da ne bude "haosa" u parkiranju.

Vesić je rekao da je sistem "Oko sokolovo" jedinstven u svetu, navodeći da postoje slični sistemi, ali da oni snimaju ili nepropisno ili propisno parkirana vozila, odnosno da ne postoji nijedan sistem koji radi i jedno i drugo kao "Oko sokolovo".

"Pokazali smo da Srbija može u nečemu da prednjači i budite sigurni da će mnogo gradova, pre ili kasnije, uvesti ovaj sistem", rekao je Vesić.

Vršilac dužnosti sekretara za poslove Komunalne milicije Ivan Divac je pojasnio da "Oko sokolovo" deluje preventivno i da ne postoji mogućnost selektivnog kažnjavanja.

"Nikada se ne zna kada će proći ''Oko sokolovo'' i ne postoji mogućnost da bilo ko izbegne sankcionisanje za nepropisno parkiranje", poručio je Divac.

Dodao je da Komunalna milicija grada Beograda, zajedno sa Gradskom upravom i JKP "Parking servis", stoji na usluzi svima u unutrašnjosti kojima bude potrebna pomoć u uspostavljanju sistema "Oko sokolovo".

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski navela je da bi tom gradu sistem "Oko sokolovo" itekako značio jer je Niš, dodaje, veliki grad u kome se mnogo vozača nepropisno parkira i stvara velike gužve u saobraćaju, naročito u popodnevnim satima kada je špic.
Dodala je da su oni sremni da sistem primene u Nišu i na taj način doprinesu komunalnom redu u gradu.

Prezentaciji je prisustvovao i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić koji je naglasio da taj grad ima veliki problem sa parkiranjem i da se razmišlja o uvođenju sistema "Oko sokolovo".

"Zahvalan sam Vesiću i Gradu Beogradu što se gradovima u Srbiji nudi sistem koji je razvijao Beograd, bez novčane naknade", rekao je Dašić.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je rekao da imaju problema sa centralnim gradskim zonama, najviše na trotoarima i istakao da će dobro razmotriti efekte sistema "Oko sokolovo".

"Nadam se da ćemo, posle ovih prezentacija i pomoći Grada Beograda, kroz besplatni softver i obuku naših kadrova, u narednoj godini ući u ovaj sistem", rekao je on.

Goran Vesić u Obrenovcu

Alo.rs

Goran Vesić u Obrenovcu, Foto: Alo.rs

Za Oko sokolovo zainteresovana dva grada iz regiona

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da se sa dva grada iz regiona pregovara da kupe sistem elektronske kontrole nepropisnog i propisnog parkiranja "Oko sokolovo", koji se odnedavno primenjuje u glavnom gradu Srbije.

Jedan od tih gradova je prestonica, rekao je Vesić na prezentaciji sistema "Oko sokolovo" gradonačelnicima i predstavnicima devet srpskih gradova koji su izrazili želju da primene taj sistem i uvedu komunalni red.

U pitanju su gradovi Novi Sad, Niš, Čačak, Kragujevac, Vranje, Pirot, Kruševac, Subotica i Užice.

Vesić je rekao da je Beograd srpskim gradovima besplatno ponudio softver sistema "Oko sokolovo".

Istakao je da je to jedinstven sistem u svetu i naveo da postoje slični sistemi, ali da oni snimaju ili nepropisno ili propisno parkirana vozila, odnosno da ne postoji nijedan sistem koji radi i jedno i drugo kao "Oko sokolovo".

"Pokazali smo da Srbija može u nečemu da prednjači i budite sigurni da će mnogo gradova, pre ili kasnije, uvesti ovaj sistem", dodao je Vesić.