Deca
Stock-photo
Deca

Stock-photo

Deca, Foto: Stock-photo

Najveće interesovanje zabeleženo je u Novom Beogradu, na Čukarici i Voždovcu, gde su samo tri ustanove primile oko 7.000 zahteva, dok je dan uoči završetka konkursa (18. maj) najmanji broj zahteva podnet u Barajevu, Sopotu i na Savskom vencu.


- Interesovanje roditelja ne predstavlja iznenađenje. Prošle godine smo imali rekordnih 23.000 zahteva, a nakon završetka konkursa znaćemo da li će pritisak na vrtiće 2018. početi da slabi, imajući u vidu da imamo istorijski broj upisane dece - oko 72.000 u državnim i privatnim vrtićima uz subvenciju grada - kaže za „Alo!“ Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, i dodaje da su velike šanse da ove godine bude manje zahteva u odnosu na 2017.

Analiza podataka

U narednim danima, upisna komisija će razmatrati pristigle zahteve.

- Nakon analize podataka imaćemo jasniju sliku potreba za mestima u vrtićima, budući da očekujemo i zahteve roditelja predškolaca, zakonski obaveznog pripremnog programa, koji do sada nisu išli u vrtić i potrebno je da podnesu zahtev (takvih je 2017. bilo više od 3.500), a mnogi roditelji konkurišu na više opština, što povećava broj zahteva - kaže sagovornik „Alo!“.

Prošle godine, lista čekanja smanjena je sa 10.000 na 3.500 otvaranjem novih mesta i saradnjom sa privatnim vrtićima, u kojima sada boravi oko 13.700 mališana.


- To je ujedno i odgovor onima koji ne uspeju odmah da dobiju mesto - nastavićemo subvencionisanje, ali i otvaranje novih mesta u državnim vrtićima, pre svega adaptacijom pogodnih prostora. Naš krajnji cilj je da ukinemo listu čekanja - kaže sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Nova vozila za dostavu hrane

Četiri beogradske predškolske ustanove dobile su nova vozila za dostavu hrane. Po jedno pikap vozilo dobili su vrtići „Boško Buha“ sa Palilule, „Sima Milošević“ iz Zemuna i „Čika Jova Zmaj“ sa Voždovca, dok je Predškolska ustanova „11. april“ iz Novog Beograda dobila kombi.

On ističe da za devet dana konkursa u Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu nije stigla nijedna prijava roditelja ili staratelja za bilo kakve neregularnosti.


- Ove godine se više njih odlučilo na onlajn upis - skoro 45 odsto prijava, odnosno više od 8.000 elektronski popunjenih zahteva, u poređenju sa prošlogodišnjih 36 odsto - zaključuje Gak.