OVAKO SLOVENI TREBA DA SARAĐUJU! Mladenović ugostio uglednog ruskog profesora: Ovde se uvek osećamo dobrodošli!

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović primio je danas u Starom dvoru predsednika Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, savetnika predsednika Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i profesora filozofije na Univerzitetu Lomonosov prof. dr Valerija Arkadjeviča Aleksejeva.

Andrej Mladenović
Andrej Mladenović, Foto: Promo/Beoinfo

Prijemu su prisustvovali gradski sekretari za informisanje i kulturu Mirjana Pavičić i Ivan Karl, direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović, predstavnica beogradskog ogranka Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Natalija Kocev i ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije Aleksej Žukov.

Poželevši dobrodošlicu gostu iz Rusije, Andreja Mladenović podsetio je na dobre i bratske odnose dva naroda koji se neprekidno unapređuju. On je istakao da je prijateljstvo između dve zemlje i naroda bilo ponovo potvrđeno prilikom poslednje posete delegacije Grada Beograda i „Dadova” Moskvi i pozorištu „Ermitaž”, do koje je došlo u isto vreme kada je obeležavan i Dan Ćirila i Metodija.

– Praznik Ćirila i Metodija predstavlja poruku svim slovenskim narodima da čuvaju svoj jezik i pismo jer se samo tako mogu odupreti lošim posledicama globalizacije. Naša zemlja taj dan slavi kao državni praznik i želim da zahvalim Međunarodnom fondu jedinstva pravoslavnih naroda na podršci da očuvamo naš identitet i crkvu. U tom smislu važno nam je i prisustvo ruske kulturne scene, jer Beograd ima mnogo manifestacija u kojima ruski umetnici mogu da učestvuju i obogate ih svojim programima – kazao je Mladenović, pozvavši goste iz Rusije da aktivno učestvuvju u narednim Danima slobode kojim će se obeležiti sećanje na Prvi i Drugi svetski rat.

Mladenović je gosta iz Rusije upoznao i sa činjenicom da se o ruskom nasleđu u Beogradu veoma vodi računa i gaji sećanje na značajne ljude i događaje iz zajedničke istorije.

Andrej Mladenović
Andreja Mladenović, Foto: Promo/Beoinfo

– Beograd na Kalemegdanu ima spomenik ruskim mornarima koji su poginuli na njegovim obalama na samom početku Prvog svetskog rata, u centru grada podignut je Spomenik caru Nikolaju Romanovu, a Beograđani nisu zaboravili ni jednog od najznačajnijih arhitekata za naš grad – Nikolaja Krasnova, koji je projektovao neke od najvažnijih objekata u Beogradu. Naša istorija i kultura nastavljaju da se prepliću, ne zaboravljamo pomoć Rusije i predsednika Putina u izgradnji Hrama Svetog Save, a naša je želja da kroz razmenu đaka i mlade generacije nastave bratsku saradnju u budućnosti – zaključio je Mladenović, podsetivši da ove godine Srpska pravoslavna crkva slavi 800 godina od dobijanja autokefalnosti.

Predsednik Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Arkadjevič Aleksejev istakao je da je svaki put u Beogradu i Srbiji dočekan u toploj atmosferi.

– Nas povezuju ista vera i veoma sličan jezik. U vašoj zemlji uvek se osećamo dobrodošli i naši odnosi mogu svima poslužiti kao dobar primer jedinstva pravoslavnih naroda. Zato će ovaj fond nastaviti saradnju još snažnije u oblasti kulture, dolaskom naših umetnika i novim izdanjima knjiga koje promovišu zajedničke vrednosti. Tokom ove posete u Patrijaršiji sam razgovarao i sa vladikom Stefanom jer je pravoslavlje izuzetno važan deo našeg identiteta, baš kao što su to i dela Ćirila i Metodija ili Puškina, čije spomenike sam takođe obišao. Zato smatram da je naša saradnja od izutene važnosti i da je dobar primer za saradnju među slovenskim narodima – istakao je Aleksejev.

Domaćini i gosti razmenili su tom prilikom i prigodne poklone, uz želju da se dobra saradnja nastavi i u budućnosti.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi