UVODE SE NOVA OVLAŠĆENJA Velika promena u radu komunalnih policajaca! Niko neće biti pošteđen, a ako ga ne poslušate platićete 50.000!

Nova ovlašćenja komunalne policije, kada je reč o kontrolama divljih taksista, samo što nisu stupila na snagu, o čemu je „Alo!“ juče pisao. Međutim, na listi predloga za nova ovlašćenja našlo se još nekoliko interesantnih stvari, o kojima će se razmatrati - rad u civilu, dozvola za oduzimanje robe uličnim prodavcima, video-nadzor na uniformi komunalnog policajca…

Komunalna policija
Komunalna policija, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Komunalna policija pokrenula je inicijativu da se u izmenama Zakona o komunalnoj policiji uvrste predlozi, koji bi ovoj službi olakšali rad, ističe za „Alo!“ Darko Dujović, šef komunalne policije.

Među novim ovlašćenjima je i rad u civilu. Ovakav rad bi komunalnoj polici olakšao posao kada je o uličnoj prodaji reč.

- Mogli bismo neometano da prilazimo uličnim prodavcima, koji inače, kad nas ugledaju, pobegnu. Primer ovog problema je Knez Mihailova, gde je situacija sad mnogo bolja nego pre nekoliko godina, ali i dalje se borimo sa uličnim prodavcima, koji prate naše kretanje, te u dogovoru sa svojim posmatračima beže kada smo u blizini - kaže Dujović i dodaje da upravo s uličnim prodavcima imaju mnogo problema.

Komunalna policija
Komunalna policija, Foto: Alo / Rajko Ristić

 

Prikupljanje informacija

Kako kaže naš sagovornik, do sada je ova služba imala problem ukoliko na mestu kršenja komunalnog reda ne zatekne počinioca.

- Do sad nismo imali pravo da prikupljamo informacije kod komšija i slično. Tražili smo da se to sad promeni, jer bismo tako mogli da uhvatimo lice odgovorno za prekršaj - kaže Dujović.

Prema njegovim rečima, sada, kad komunalna policija zatekne uličnog prodavca robe nepoznatog porekla i bez dozvole za prodaju, piše zapisnik i predaje ga tržišnom inspektoru. Neretko, usled nemogućnosti naplate kazne, prodavci dobijaju zamensku kaznu i tako problem ne biva rešen do kraja, ističe "Alo!" sagovornik.

- Tražili smo da nam se omogući zaštitna mera oduzimanja, što sada može samo tržišni inspektor da uradi. U tom slučaju bismo na licu mesta, uličnom prodavcu oduzeli robu za koju nema dozvolu. Verujemo da bi to mnogo smanjilo problem uličnih prodavaca - priča Dujović.

Efikasniji video-nadzor, kako kaže naš sagovornik, takođe je jedan od zahteva.

- Mi i sada imamo ovlašćenje za video-nadzor, ali to podrazumeva korišćenje kamera samo na nekim lokacijama, gde konstantno dolazi do narušavanja komunalnog reda. Tražili smo da se to ovlašćenje proširi i da imamo kamere na uniformi, tako da možemo da ih koristimo na svakoj lokaciji koja zahteva snimanja upotrebe sredstava prinude ili pretres - kaže Dujović i ističe da bi pre početka snimanja svakako obavestili lice, što bi umnogome pomoglo zaštiti komunalnih policajaca.

Zaustavljanje vozila

Komunalna policija sada nema pravo da zaustavi automobil u pokretu, već samo ukoliko je nepropisno parkiran.

- Ukoliko ih zateknemo u prekršaju, neretko sednu u auto i pobegnu. Sa novim ovlašćenjima imali bismo pravo da zaustavimo takve automobile i samim tim bi komunalni red bi bio bolji - kaže Dujović.

Na pomenutom spisku našao se i predlog o kažnjavanju za nepoštovanje usmenog naređenja.

- Naime, tražili smo da, ukoliko komunalni policajac ispiše kaznu za nepropisno parkiranje i lice kome je kazna ispisana i dalje ne želi da se pomeri vozilo, treba da dobije kaznu za nepoštovanje usmenog naređenja. Ukoliko se ogluše o ovu naredbu, trebalo bi da plate: fizičko lice 5.000 dinara, preduzetnik 25.000, a pravno lice 50.000.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Irena
  20/10/2018 - 11:52
  E.i to da vidimo koliko ce biti vredni za nepropisno parkiranje,dal ima od njih vajde
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi