ODLUKA STUPA NA SNAGU 1. JANUARA NA CELOJ TERITORIJI BEOGRADA Kada odete u prodavnicu, više nećete moći da kupite OVAJ ARTIKAL!

Vesić je istakao da će Beograd biti među prvim gradovima u Evropi koji će doneti tu odluku.

Prodavnica
Prodavnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

* Velika promena

* Zabrana stupa na snagu od 1. januara

* Konačna odluka biće doneta krajem avgusta

Grad Beograd će od 1. januara 2020. godine zabraniti upotrebu plastičnih kesa, a odluka o tome biće doneta na sednici Skupštine grada Beograda koja će biti održana do kraja avgusta, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Navodeći da je Beograd, izmenama Zakona o glavnom gradu dobio nadležnost da samostalno uredi ovu oblast i da su se stekli uslovi za zabranu upotrebe plastičnih kesa, Vesić je istakao da će Beograd biti među prvim gradovima u Evropi koji će doneti tu odluku i da "treba da budemo ponosni na to".

 

- Pre više od godinu dana najavio sam, na sastanku sa predstavnicima trgovinskih lanaca, da od 2020. godine na teritoriji grada Beograda u maloprodajnim objektima neće biti dozvoljeno korišćenje plastičnih kesa. U međuvremenu trgovinski lanci su uveli naplatu korišćenja kesa i ova mera dovela je do smanjenja korišćenja plastičnih kesa u Beogradu za oko 60 odsto - napisao je Vesić na svom Fesbuk profilu.

Kesa, trgovina, plastične kese
Kesa, trgovina, plastične kese, Foto: Shutterstock

On je ukazao na to da je u ovom periodu, 25. marta ove godine guverner Njujorka Endrju Kuomo potpisao zakon kojim će od marta 2020. godine na teritoriji te savezne države biti zabranjena upotreba plastičnih kesa, a da je ovih dana nemačka ministarka ekologije Svenja Šulce najavila da će Savezna Republika Nemačka doneti takvu odluku.

- Evropska unija zabraniće od 2021. godine proizvode za jednokratnu upotrebu od plastike kao što su slamčice, viljuške i noževi, dok je za druge proizvode od plastike ostavljen rok u kome će prestati njihova upotreba - napisao je Vesić.

Bonus video

Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: radojko
  12/08/2019 - 17:08
  Bio bi ponosan Musa Kesadzija, nas prvi ekolog kada bi mogao da ovo cuje. A on je jos pre toliko vekova sakupljao kese da ne zagadjuju zivotnu sredinu. Sledece treba da zabrani struja jer mnogi ljudi stradaju od toga. Pa da zivimo kao nase bake.
 • Korisnik: pa jes
  12/08/2019 - 13:17
  neće da kupuju kese zato je smanjena potrošnja, gledam u dis-u plati robu 7-8 hilj a robu trpa u kolica pa u gepek jer da kupi kese nema para 😀
 • Korisnik: Sofia
  12/08/2019 - 12:31
  ZABRANITE PLASTICNE FLASE, POD HITNO, I VRATITE STAKLENE I KAUCIJE.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi