Emisija Studio B
Studio B
Emisija Studio B

Studio B

Emisija Studio B, Foto: Studio B

Pročitajte još:

 

Zidar, tesar, keramičar, armičar, moler neki su od deficitiranih građevinskih zanata, a Građevinska škola u Beogradu jedna je u Srbiji koja se uspešno bori sa tim problemom jer školuje takve profile u trogodišnjem trajanju, rečeno je reporterima Studija B.

Od davne 1902. kada je škola osnovana, iz njenih klupa izašlo je oko 35 000 najpotrebnijih građevinskih zanatlija koji su gradili u zemlji i svetu. Neki od budući talentovanih građevinaca svoje umeće pokazali su na školskom takmičenju građevinskih zanata.

Preporučujemo i ovo:

 

Direktorka škole Dragana Radovanović kaže da se na republičko takmičenje neće plasirati svi učenici zbog nedostatka konkurencije jer se neki obrazovni profili školuju samo u Građevinskoj školi. Na sledeći takmičarski nivo plasiraće se keramičari, rukovodioci građevinskom mehanizacijom i dekorateri zidnih površina.

 

U saradnji sa lokalnom zajednicom, resornim Ministarstvom kao i sa socijalnim partnerima, škola svim učenicima koji se upišu na deficitarne profile obezbeđuje stipendije, kredite i smeštaj u đačkim domovima. Direktorka ističe da za to ne postoje uslovi, portrebno je samo da učenici pohađaju deficitirani profil. Od ukupno 490 učenika, 175 je iz unutrašnjosti i svi su smešteni u domu. Ona najavljuje da se od naredne školske godine uvodi dualni profil osnovnih građevinskih radova koje su podržale dve građevinske kompanije.