Kada vidite šta rade stanari, spakovaćete kofere i preselićete se (FOTO)

Ivana Mišić | Beograd 2018-08-08 15:52:01 2018-08-08 15:52:01

Dovoljno je, samo da postavi informaciju u četiri lifta i svi stanari će se odazvati!

Alo / Privatna arhiva

Stanari zgrade u Bulevaru despota Stefana 68b nedavno su organizovali humanitarnu akciju i za šest sati prikupili 56.000 dinara, kojim je kupljen televizor za Roditeljski kutak Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Na taj način, iznova su pokazali koliko neguju stare, dobre vrednosti. Ali, nisu stanari pomenute zgrade poznati samo po dobročinstvu i humanosti, već i neverovatnoj organizovanosti i slozi.

Predsednica Skupštine zgrade Biljana Vukosavljević, koja već šest godina vodi zdanje sa 156 stanova i više od 400 duša, opisuje za „Alo!“ kako izgleda sarađivati s ovakvim komšijama.

- Kada sam postala upravnica zgrade, prvo smo sredili ulaz, osnovne stvari kao što su struja, liftovi... Sada se u zgradu ulazi uz pomoć šifre ili otiska prsta. Ljudi, kada uđu u našu zgradu, pomisle da su zalutali u nekakav ekskluzivni hotel. Ali, sve ovo nije bilo dovoljno, jer sam želela da organizujem zgradu koja bi imala dušu - kaže Biljana i dodaje da je to lako uradila, jer stanari između sebe imaju dobre odnose i komunikaciju.

Biblioteka i bioskop

Stanari zgrade ponosni su na svoju biblioteku sa više od 1.200 knjiga, kao i bioskopom na krovu, gde organizuju gledanje najvažnijih sportskih događaja ili letnji bioskop. - Zajedno smo posetili i izložbu o Pupinu i iznajmili brod za krstarenje Savom i Dunavom. U saradnji sa DZ Palilula, organizujemo merenje pritiska i šećera u krvi, EKG, pregled dermatologa i lekara, a to sve u prostorijama zgrade, jer imamo puno penzionera i shvatamo važnost prevencije - kaže Biljana Vukosavljević.

Dovoljno je, ističe naša sagovornica, samo da postavi informaciju u četiri lifta i svi stanari će se odazvati!

Prva akcija bila je prikupljanje pomoći za nezbrinutu decu u Zvečanskoj, koju su ponovili još dva puta i ukupno sakupili više od 300.000 dinara, kako bi im obezbedili hranu, opremu i igračke. Tada su se odrekli i vredne nagrade Gradskog stambenog za najlepše sređeni ulaz u Beogradu zarad kupovine didaktičkih igračaka za slepu i slabovidu decu, kao i specijalnih namirnica za decu koja se hrane na sondu.

- Posebno smo ponosni na poslednju akciju, gde smo za šest sati prikupili novac za kupovinu velikog televizora, koji se nalazi u Roditeljskom kutku na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Tamo borave roditelji i deca iz čitave zemlje, koja primaju hemoterapiju. Kada vidite ta mala bića koja i pored teške bolesti imaju osmeh na licu, onda svi vaši problemi postaju beznačajni - ističe Biljana Vukosavljević.

Humanost na delu

- Tri humanitarne akcije za nezbrinutu decu u Zvečanskoj.

- Pomoć poplavljenima u Obrenovcu.

- Za Ramazanski bajram 2014. prikupili hranu i sokove za migrante na Autobuskoj stanici.

- Pomoć za operaciju Tijane Ognjanović.

- Prikupljanje čepova za akciju „Čep za hendikep“, za kupovinu invalidskih kolica.

- Porodilištu na Zvezdari 2016. donirali dva klima-uređaja.

- Na platou između zgrada organizovana predstava „Milunka Savić“, a ulaznica je bila SMS poruka za pomoć izgradnji dečjeg hematoonkološkog odeljenja u Nišu.

- Na platou između zgrada organizovana predstava mađioničara Filipina, a ulaznica je bila SMS poruka za pomoć izgradnji dečjeg hematoonkološkog odeljenja u Nišu.

Komšije iz broja 68b tako pokazuju da i u ovim turbulentnim vremenima ima mesta za humanost i dobrotu.

- Svojim komšijama uvek napišem „Čini dobro, dobru se nadaj“, kao motiv da se uključe u humanitarne akcije. Znam da imaju poverenja u mene i da znaju da ono što predložim, uvek bude realizovano. To je ključ svega. Poverenje! Ovo je zgrada skromnih, ali beskrajno dobrih i humanih ljudi - zaključuje sagovornica „Alo!“.

 

 

Expand player
Pogledajte više