Roditelji najslabija karika

M.J.M. | Beograd 2019-01-27 14:33:59 2019-01-27 14:33:59

U narednih mesec dana na Vračaru će biti održana serija predavanja na kojima će roditelji đaka od petog do osmog razreda biti edukovani kako da prepoznaju da li se njihova deca drogiraju i kako da reaguju. Ekipa „Alo!“ je bila na jednom od prvih okupljanja, koje je roditelje i predavače spojilo u zajedničkom stavu da je problem bolesti zavisnosti u našem gradu sve veći.

Ognjen Radošević

 

 Kako je tokom predavanja rekao Lambe Đorelijevski, nekadašnji šef odseka za suzbijanje narkomanije u MUP-u, nema srednje škole u Beogradu u kojoj nema droge.

- Nisu uvek učenici dileri, ali dileri koriste učenike da bi došli do onih koji će za njih raditi i koji će za njih nalaziti nove korisnike, kao i do onih koji će početi sa konzumiranjem - objasnio je on.

Neki roditelji se uplaše kada se suoče sa problemom, neki kasno primete da se sa njihovom decom nešto loše dešava, a neki jednostavno nisu dovoljno zainteresovani. Uglavnom, kako je naglasio predavač, oni su najslabija karika u tom nesrećnom lancu.

- Najbitnija i najslabija karika su roditelji. Od njihove volje, snage i istrajnosti, kao i od prethodno izgrađenog odnosa sa detetom zavisi da li će priča o narkomaniji početi i kako će se završiti - istakao je on i naveo brojne pozitivne, ali i negativne primere porodica koje su se borile sa opakom zavisnošću.

Iskustva roditelja

Svi prisutni roditelji složili su se da je potreba za takvim predavanjima velika. - Odavde odlazim sa novim znanjima. I to pre svega u vezi sa komunikacijom sa detetom i načinom kako da otkrijem ukoliko mu zapreti opasnost od droge, to mi je i bilo najbitnije - rekla nam je jedna od prisutnih mama. - Droga je među mladima bila i u vreme mog školovanja, ali ono što sam ovde čuo daje mi nove načine za praćenje detetovog ponašanja, na šta treba da obratim pažnju, šta da uradim ako do toga dođe - podelio je sa nama utiske jedini prisutni tata.

 - Roditelji očekuju od sistema da reši sve, da ukine drogu, da spreči njihovu decu da se drogiraju, a ne shvataju da je to nemoguće. Čak ni zemlje u kojima su uvedene smrtne kazne za posedovanje ili prodavanje droge nisu to uspele - priča naš sagovornik.

 Veliku opasnost, kako je naveo Đorelijevski, predstavljaju i ona deca i roditelji koji lažu sebe da takozvane „lake droge“ nisu opasne.

- Svaka droga može da ubije! Samo je pitanje količine, stanja organizma i kvaliteta supstance, od toga zavisi da li će se to desiti odmah. Poznat je slučaj jednog četrnaestogodišnjaka koji je probao cigaretu marihuane, povukao dva dima i nakon kratkog vremena umro - priča on i dodaje da je takvih primera mnogo.

Najčešći razlog za drogiranje jeste identifikacija sa okolinom. Mladima je neprijatno da se razlikuju od drugara, pa pristaju i na konzumaciju narkotika da bi se uklopili u okolinu.

Predavanje u svim vračarskim školama

Ovaj projekat pokrenut je zbog sve češće pojave raznih zavisnosti u najmlađoj populaciji. Biće sprovedeno 25 predavanja, tako da će biti obuhvaćeno svih šest osnovnih škola na teritoriji Vračara. - Počeli smo od škole „Svetozar Marković“, ali nastavljamo i sa ostalim školama, tako da će svi roditelji vračarskih osnovaca imati priliku da saznaju više o opasnostima koje prete, kao i o načinima za prepoznavanje i merama borbe protiv toga - rekao je za „Alo“ Dragi Lukić, član Veća GO Vračar i nekadašnji direktor škole.

 U svim slučajevima presudan je uticaj roditelja.

- Roditelji i deca moraju imati zdrav odnos, u kojem dete ima poverenja da vam ispriča šta se dešava u njegovom životu. Da vam kaže da mu je tako nešto ponuđeno. Vi u tom trenutku ne smete da ga krivite ili kažnjavate, već da zajedno smislite - savetuje Đorelijevski, koji je tokom svoje duge karijere uvideo da deca koja imaju kvalitetnu vezu sa roditeljima retko počnu da se drogiraju, a ukoliko do toga dođe, lakše se oslobađaju loših navika.

 

Expand player
Pogledajte više