Istorija, muzika i dobar zalogaj

Mirjana Jemović Mačužić | Beograd 2018-10-28 13:05:58 2018-10-28 13:05:58

Beograd je učvrstio poziciju na turističkim mapama Evrope, ali i čitavog sveta. Pored gostiju iz regiona, sve je više i onih koji do našeg grada prelaze stotine kilometara. Najbrojniji među njima su turisti iz Turske.

Privatna arhiva, agencija Jolly

Ekipa „Alo!“ obišla je centar grada i razgovarala s jednom od grupa turskih turista u Knez Mihailovoj ulici. Želeli smo da saznamo njihove utiske i šta im se najviše dopalo u Beogradu.

- Ovo je neverovatan grad. Prvi put sam ovde, ali sigurno ću doći ponovo s prijateljima. Verujem da će biti oduševljeni - rekao nam je 45-godišnji Ermin.

Borave sve duže

Od početka 2018, Beograd su posetila 63.952 gosta iz Turske (uz 102.628 noćenja). Procenat rasta je osam odsto kada je reč o dolascima i više od 12 odsto u noćenjima. Inače, najbrojniji gosti dolaze iz Turske, Nemačke, Irana, Kine, Grčke, zatim Rumunije, Italije, Poljske, SAD i Rusije.

Pored lepota prestonice, naši sagovornici puni su hvale i za svoje domaćine.

- Prezadovoljan sam ponudom i uslugom u restoranima. Hrana je odlična, ali najveći utisak na mene ostavila je atmosfera. Svuda su muzika, igra, pesma... Svi se vesele kao jedan - ističe 63-godišnji Feriz iz Antalije, kome se najviše dopala Skardalija.

Veliki broj posetilaca iz Turske čine mladi ljudi. Među njima je i dvadesetsedmogodišnji Kabir iz Istanbula, koji je s ekipom „Alo!“ podelio svoje utiske.

- Najviše sam došao zbog noćnih izlazaka. Zaista sam se odlično proveo u klubovima i kafanama, koje sam obišao. Tokom dana uživao sam u poseti vašim muzejima - rekao nam je Kabir i dodao da je Beograd od njega napravio ljubitelja kulture.

Šta najviše privlači turske turiste saznali smo i od Arkana Kerima, predsednika Privredne komore za turizam Makedonije i vlasnika turističke agencije, koja organizuje „Balkansku turu“.

- Kulturno-istorijske znamenitosti, odlična zabava i noćni život, kao i restorani glavni su motivi posete Beogradu - kaže Kerim i dodaje da je i blizina važan faktor, jer let od Istanbula do Beograda traje svega sat vremena.

- Samo sa našom agencijom u Beograd nedeljno dođe 50 grupa sa po 40 gostiju - objašnjava sagovornik „Alo!“.

Četiri vrste pasoša

Zanimljivo je pomenuti da Turci imaju četiri vrste pasoša. Svaki službenik koji je zaposlen u državnom preduzeću ima ispravu zelene boje, s kojim može da putuje po Evropi bez vize, jer država garantuje za njega. Prema rečima Onura Bugarića, zbog ove pogodnosti Turci rado biraju „Balkansku turu“. - Među gostima su najčešće profesori, nastavnici i lekari, željni kulture i istorije, s jedne strane, a tu je i omladina željna provoda s druge - objašnjava naš sagovornik i dodaje da postoje i crveni pasoši (koje imaju svi građani), crni za diplomate i sivi za pripadnike vojske i policije.

 

Od mućkalice do muzeja

- Plan ture koji gosti iz Turske ispune u Beogradu obuhvata posetu Dedinju, Kući cveća, Hramu Svetog Save i Bajrakli džamiji. Po završetku ture imaju slobodno vreme, koje provode u tradicionalnim restoranima Skadarlije ili obilaskom muzeja - kaže za "Alo!" Bugarić. On dodaje da gosti iz Turske odlaze iz Beograda prezadovoljni gostoprimstvom, koje se ogleda u svim sferama, i da se uvek vraćaju s prijateljima.

 

 


 

 

Expand player
Pogledajte više