9 nevidljivih očiju motri svaki pokret, na prvi šum pali se ceo sistem!
alo.rs
Aerdorom Nikola Tesla
Aerdorom Nikola Tesla, Foto: EPA

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" postavio je devet sigurnosnih skenera i kontra-dron sistem Rohde & Schwarz kako bi održao bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Komercijalno dostupno dronovi predstavljaju izuzetan rizik za avione, a uočavanje dronova je već više puta izazvalo odlaganje letova.

Kako bi prevenirao ovakve situacije, aerodrom "Nikola Tesla" je postavio i aktivirao sistem protiv dronova koji može da detektuje dronove i pre nego što polete, da klasifikuje tip uređaja i izda obaveštenje kada se daljinski upravljač za dron uključi.

dron

Tanjug/PetrosKaradijas

dron, Foto: Tanjug/PetrosKaradijas

Senzorni sistem može i da uhvati signal koji se šalje ka letelici, te da uhvati pilota dok je uređaj još uvek na zemlji i time omogući da on bude uhvaćen.

Signal koji se šalje dronu može biti ometen pomoću ovih novih uređaja, tako da dron bude podešen da pređe u tzv "failsafe mode".

Zakoni Republike Srbije nalažu da je dronovima zabranjeno da lete u krugu poluprečnika 5 kilometara od aerodroma. Izuzetak ovom pravilu je situacija kada Direktorat civilnog vazduhoplovstva izda odobrenje.