Pazite! Sutra je najbaksuzniji dan u godini, a ovu su nesreće koje su se dogodile

Alo.rs/A.B. | astro 2019-12-12 11:44:51 2019-12-12 11:44:51

Sva verovanja koja žive i danas.

Shutterstock, ilustracija

Još od biblijskih vremena živi verovanje da broj 13 donosi nesreću, a isto važi i za peti dan u nedelji. Zbog toga se za petak 13. kaže da je najbaksuzniji dan u godini. 

Za Judu koji je izdao Isusa Hrista se tvrdi da je bio 13. gost na poslednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom. 

Na Zapadu se na mesto br. 13 stavlja lutka ili plišani meda kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja. U skandinavskoj mitologiji, jednu važnu večeru za bogove pokvario je 13. gost, po imenu Loki i zbog toga je čitavim svetom zavladao mrak.

U nekim hotelima ne postoji "soba broj 13", a mnoge visoke zgrade "nemaju" 13. sprat već posle 12. ide 14. Takođe, mnogi svetski aerodromi nemaju piste, izlaze, niti sedišta u avionu pod tim brojem. U mnogim bolnicama često ne postoji soba broj 13, a u Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po.

U holandskom gradu Utrehtu, na železničkoj stanici, ne postoji peron sa brojem 13, kao ni automobil sa tim brojem u Formuli 1. Uklonjen je pošto su dva vozača bolida broj 13 poginula u udesima.

U slavnim "Kenterberijskim pričama" Džefrija Čosera, napisanim u XIV veku, piše: "A u petak se sruči sva nesreća". U Velikoj Britaniji, petak je dugo bio "dan za vešanje" jer se upravo na taj dan vršila egzekucija svih osuđenih na smrt. Petak je dan u nedelji kada je Isus Hrist razapet (Veliki petak).

Kombinacija petka i 13. dana u mesecu se smatra simbolom velike nesreće, a ta vrsta praznoverja rasprostranjena je i danas, u 21. veku.

Procenjuje se da svetska ekonomija svakog petka trinaestog izgubi više od 900 miliona dolara zbog toga što ljudi tog dana izbegavaju svoje uobičajene aktivnosti.

 

Expand player
Pogledajte više