sava savanović
pixbay
sava savanović

pixbay

Foto: pixbay

Na listi najjezivijih evropskih tura na visokom mestu se nalaze i vodenice u okolini Valjeva zahvaljujući vampiru Savi Savanoviću, ali i napušteni dvorci Vojvodine. Međutim, ova odredišta, osim straha, ne nude ništa drugo turistima.

Venecija ume dobro da zaradi od turizma, ne samo u vreme karnevala! Naime, u ovom gradu se tokom čitave godine održavaju ture u kojima vodič za oko 30 evra vodi turiste po uskim i mračnim ulicama grada i priča im legende o nesrećnoj ljubavi i prevari, pokazuje vile u kojima "žive" duhovi...

venecija

shutterstock

Foto: shutterstock

Transilvaniju svake godine posećuju milioni turista zbog grofa Drakule. Posebno je atraktivno posetiti Rumuniju krajem oktobra, jer se poslednjeg dana organizuje Drakulina žurka. Turisti koji se zateknu 31. oktobra u dvorcu Bran mogu da jedu ražnjiće na sablji i piju krv.

London je čuven po kraljici, "Big Benu" i mnogim drugim turističkim atrakcijama, ali i po Džeku Trboseku. Svake večeri kod Taurea počinje tura kojom se prolazi putevima svih pet ubistava zloglasnog ubice.

big ben

shutterstock

Foto: shutterstock

Prag je sa gotskom arhitekturom svake večeri prava atrakcija za turiste koji uživaju da hodaju praznim ulicama. U 20 časova svake večeri počinje tura u kojoj vodič priča o prokletsvima i nesrećama koje su se dešavale nekadašnjim stanovnicima ovog grada.

Kao što se u Rimu organizuje tura "Anđeli i demoni", tako se i u Škotskoj može otići na turu "Da Vinčijev kod". Škotska je prepuna napuštenih i oronulih zamkova, a turisitčki radnici su počeli to i da naplaćuju, pa su tako osmislili legende da u svakom od njih žive - duhovi.