Tursko oko, amajlija, talisman, magija
Shutterstock, ilustracija
Tursko oko, amajlija, talisman, magija

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Oči su rečitije od usana, one su glas srca i u njima se oslikava naša duša. Kako se onda za neko oko može reći da je zlo? Može, ali samo ukoliko se radi o popularnom talismanu izrađenom od plavog stakla, koji je posebno na ceni u Turskoj i Grčkoj. Poznatiji i kao “tursko oko” ili “nazar”, ovaj suvenir se smatra moćnim sredstvom zaštite od uroka, ali i zlih pogleda.

PROČITAJTE I:

 

Ovakvo verovanje nije vezano samo za Tursku. Naprotiv, smatra se da legenda potiče još iz perioda starog Egipta i Mesopotamije, pa ne čudi što se ovaj simbol može naći u mnogim domovima širom Sirije, Irana, Libana, Iraka, Avganistana i Azerbejdžana. Takođe, suveniri poznati po svojim koncentričnim krugovima ne moraju biti samo plavi, već se mogu naći primerci u beloj, crnoj ili zlatnoj boji.

Ukoliko napišete ovih 7 stvari na papir dok traje mlad Mesec u Lavu, SNOVI će postati STVARNOST!

AUTOR: Sensa/M.M. DATUM I VREME: 02.08.2019. 08:37 - 02.08.2019. 12:17 Dolazak mladog Meseca u Lavu otvara vrata za mnoge snove! Večeras uradite ovaj magičan ritual... Foto: Shutterstock Budući da je ovaj mlad Mesec u Lavu, to je pravi dan za namere vezane uz radost, privlačenje ili poboljšanje ljubavne veze i stvaranje odnosa punog radosti sa decom kao i za one koji se bave scenskim umetnostima.

Značenje, naravno, ostaje nepromenjeno o kojoj god boji da se radi – tursko oko donosi sreću, postavlja se blizu kućnih vrata (kako bi “odmerilo” svakog posetioca), a majke širom Mediterana ga obavezno stavljaju pored bebinog kreveca kako bi svoje novorođenče zaštitile od zavidnih i potencijalno opasnih pogleda. Čest je detalj i u kancelarijama, kolima, na farmama – jednom rečju, svuda gde postoji “opasnost” da se neko previše “zagleda” u vašu imovinu!

Ipak, najzanimljiviji primerci Nazara se mogu naći upravo u Turskoj. Osim najučestalijih amajlija koje se izrađuju od ručno pravljenog stakla, mogu se naći i čitave kolekcije nakita ali i odeća sa ovim simbolom. Zanimljivo je dodati da je Nazar takođe zaštitni znak privatne turske avio-kompanije Fly Air.

PREPORUČUJEMO:

 

Prema verovanju Turaka, treba se zaštiti upravo od onih lepih i upečatljivih očiju, posebno ukoliko su one pritom i plave boje. Koliko god plave oči delovale nežno ili atraktivno, u Turskoj se veruje da su one istovremeno nosioci negativnih emocija koje mogu lako poslati na vašu adresu.

Alanja Turska Godišnji odmor More

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prema verovanju tursko oko ima moć da sve negativne vibracije i pomisli odbije od vas, odnosno da ih “uhvati” a zatim rasprši. Tajna je u plavom “kamenu” koji se koristi za pravljenje ovih talismana sreće, a on je sastavljen od idealne kombinacije već pomenutog topljenog stakla, bakra, gvožđa, vode i soli. Ovaj zanimljiv spoj metala i minerala zaista deluje kao moćan štit protiv uroka!

Ukoliko se desi da u "borbi" protiv negativne energije nazar pukne ili se ošteti na neki drugi način – najbolje je na vreme ga zameniti novim komadom kako bi i dalje mogao nesmetano da vas štiti!

Bodrum Turska Godišnji odmor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

BONUS VIDEO:

Udaje se Anastasija Ražnatović?! Otkrivamo sve detalje njenog odnosa sa Đorđem Kuljićem