GROBAR SVE ISPRIČAO "Da izgubiš dete i da ti neko umre" Vračare u Srbiji OVO kradu od pokojnika, nakon čega počinje užasan ritual

Čuvajte se

Sahrana, groblje
Sahrana, groblje, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Grobar je ispričao da se vračare utrkuju da dođu do takozvane mrtvačke vode, u istočnoj i zapadnoj Srbiji isto kao i u Šumadiji.

- Svi to vezuju za istočnu Srbiju, ali svuda toga ima. Zbog toga u mnogo kuća, gde pokojnik pre sahrane noć provodi u sanduku u svom domaćinstvu, neko bude zadužen da ga čuva - telo ali i tu vodu. Reč je o posudi koja, prema običajima, stoji pod nogama ispod sanduka preminulog, na podu. Kada pre sahranjivanja telo bude izneto iz kuće, jedna osoba zadužena je da vodu drži na oku, ne dozvoli da neko uzme i kap, a onda da posudu sa vodom iznese napolje, spusti i razbije.

Prema verovanju, u toj vodi je duh umrlog, a on ne treba da ostane u kući nego ode van nje, nađe mir. Posuda se razbija, vodu upije zemlja, a duša ode na onaj svet, objašnjava stari grobar.

Ako vračara ukrade "mrtvačku vodu", ukrala je i duh mrtvog, veruje se i danas, u 21. veku.

Stariji grobar kaže da je čuo da vračare ovu vodu hoće dobro da plate, a da je na jednoj sahrani umalo izbio incident kada je žena htela da uzme vodu, a nije bila zadužena za to. Grobar kaže da je čuo da vračare ovu vodu pokušavaju da pazare i od čistačica u bolnicama i mrtvačnicama po Srbiji.

Ono malo vračara koje su anonimno otkrivale za medije šta se čini sa ''mrtvačkom vodom'' rekle su da ona služi da bi se neka osoba ''osušila'', da bi trudnica izgubila dete ili da bi neko umro.

''Mrtvačku'' vodu prodaju klijentima koji žele i veruju da će nekome doći glave na ovaj način. Za to vračarama plaćaju i hiljadama evra! Na sličan način, kako se veruje, magovi koriste i kosu i nokte preminulih nad kojima izgovaraju svoje bajalice.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi