Bela mrlja na zubima, Youtube
printscreen
Bela mrlja na zubima, Youtube

printscreen

Bela mrlja na zubima, Youtube, Foto: printscreen

Ako imate bele mrlje na zubima i to oduvek - to nije znak za zabrinutost, kažu stomatolozi.

Radi se o dentalnoj fluorozi koja se razvija još tokom detinjstva, nakon nicanja trajnih zuba. Službeno se navodi kao razvojni poremećaj u zubima, odnosno zubne gleđi koji nastaje zbog prekomernog unošenja fluora u organizam tokom razvoja.

Zubna gleđ poprima izgled tzv. "bele pegavosti" na zubu, a nastaje zbog velike količine fluora u vodi za piće. Fluoroza zubne gleđi nastaje samo u doba formiranja gleđi pa kao takva ne predstavlja razlog za zabrinutost.

Ali, ako se bele mrlje javljaju u odraslom životu i to iznenada, tada mogu biti razlog za brigu. Tada takve mrlje mogu biti simptom ranog karijesa, naročito ako se bele tačke nalaze u samoj blizini desni.

To se dešava zbog bakterija u ustima, koje su bile u ugljenim hidratima, i one počinju da luče kiselinu koja napada strukturu zuba. Tada se bela tačka javlja kao lezija ispod koje počinje da se stvara šupljina.

U tom trenutku proces truljenja zuba još može da se zaustavi najpre nanošenjem fluora na bele tačke, što pomaže zubu u zadatku samoizlečenja.

 

 

Pročitajte i:

Komentari (1)

nedjo

21.11.2017 13:02

najbolje staviti socijalce i ne brigas