Zašto treba "puštati vetrove"
Vetrovi, "tihomir", "pali anđeo", puštanje goluba... Sve su ovo izrazi koje koristimo kada puštamo gasove. Međutim, kako god im "tepali" gasovi ne postaju ništa lepši ni mirisniji, ali svakako utiču na zdravlje.
Profimedia
Gasovi su potpuno prirodna i neizbežna pojava, ili, bolje rečeno nusproizvod varenja. Svi na svetu puštaju vetrove, i bilo bi prilično alarmantno da povremeno ne činite.
Smanjuje napuhnutost
Osim što zadržavamo nekad previše vode u organizmu, gasovi su takođe jedan od glavnih krivaca nadutosti. Svaki put kada pustite vetar, stomak će vam se smanjiti i osetićete olakšanje.
Dobro je za zdravlje creva
Izbacivanje gasova je dobro za zdravlje creva, zato nikad nemojte da trpite. Naravno, normalno je da se suzdržite od puštanja golubova kada ste u društvu, ali predugo "držanje" može da šteti vašim crevima.
Služi kao alarm
Ekstremni, neuobičajeni mirisi, bolovi dok puštate gasove ili prevelika učestalost mogu biti znak čitavog niza poremećaja – od intolerancije na laktozu ili trenutne nervoza i stresa do raka creva.
Miris je dobar za vas
Verovali ili ne, ono što zaudara kod ispuštanja gasova može biti dobro za vas. Vodonik-sulfid koji proizvodimo u malim količinama (i koji daje prdežu miris trulog jajeta) otrovan je u velikim dozama, ali u malim (kakve udišemo) usporava propadanje želija i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.
Pomaže vam da uravnotežite ishranu
Različita hrana proizvodi različite gasove, tako da vam oni mogu pomoći da otkrijete koju to hranu jedete previše. Na primer, ukoliko retko puštate gastove znači da jedete premalo vlakana i hrane poput graška i kelja. Previše crvenog mesa može da proizvede neverovatno neugodan miris.
Znak je dobre crevne mikroflore
Uprkos svemu što pokazuju komedije, mršavi, zdravi ljudi češće puštaju vetrove. Glavni razlog je to što ista hrana koja podstiče razvoj crevne mikroflore je ujedno i ona hrana koja podstiče gasove: kelj, kupus, klice… Ukratko, što vam probava više i bolje radi, više ćete proizvoditi gasova.