Sprečite kamen u žuči: Ovaj začin će vam pomoći!

Uz nekoliko trikova pomoći ćete sami sebi

Stomak, bol, devojka
Foto: Shutterstock, ilustracija

Kamenje u žuči su kristali koji nastaju nakupljanjem normalnih ili abnormalnih sastojaka žuči kada se poremeti njihova ravnoteža. Mogu biti veličine poput zrna peska ili pak veći od centimetra.

Iako na određene faktore rizika ne možete da utičete (genetiku, godine i pol), postoje stvari koje možete da učinite u svrhu prevencije. Za početak – izgubite višak kilograma jer je prema studiji objavljenoj u magazinu "Gut and Liver" upravo gojaznost vodeći uzrok nastanka kamenja u žuči.

Izbegavajte agresivne dijete

Najbolji način za sprečavanje nastanka kamenja jeste stalna umerena i pravilna ishrana. Ako imate viška kilograma mršavite sporim tempom jer u suprotnom možete i da povećate rizik za nastanak kamena. Konzumirajte namirnice bogate vlaknima, izbegavajte šećer, a povećajte unos žitarica celog zrna, jedite zdrave masti, kao što je maslinovo ulje.

Suncokretovo, maslinovo ili grožđano ulje
Foto: shutterstock

Vežbajte

Redovna fizička aktivnost može da pomogne kao prevencija, a intenzitet vežbanja nije važan. Pokušajte da za fizičku aktivnost odvojitr 30 minuta par puta nedeljno.

Koristite kurkumu

Kurkuma je izuzetno snažan antioksidant i pomaže u borbi protiv svih upala, a stručnjaci se slažu kako povećava topivost žuči i tako olakšava organizmu razgrađivanje materija.

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi