Kuhinja limun sok domaćica
Shutterstock
Kuhinja limun sok domaćica

Shutterstock

Kuhinja limun sok domaćica, Foto: Shutterstock

 Limun je prepun nutrijenata, sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan. Kora limuna također sadrži niz vitamina, minerala i vlakana koji organizmu daju hranjive sastojke.

Sadrži i neke zdrave enzime, koji pomažu imunitetu u ovim hladnim danima.

Evo zašto više nikad nećete baciti limunovu koru.

PROČITAJTE JOŠ:


Kora limuna sadrži čak 5 do 10 puta više vitamina nego sam limun. Da spomenemo samo neke od njih: vitamin C, A, beta karoten, folna kiselina, kalcijum, magnezijum i kalijum.

Pomaže u borbi protiv raka


Limunova kora pomaže da se telo oslobodi od kancerogenih elemenata i se sastoji od komponenti poznatih kao salvestrol Q40 i limonene, za koje se zna da se bore protiv stanica raka u telu. Kora takođe može da zaštiti od raka dojke, debelog creva i kože.

Istraživanje je pokazalo da konzumacija čaja sa limunovom korom spečava rast stanica raka. Takođe, rak napreduje u kiselom telu, a limunska kora koja je alkalna pomaže održavanju pH tela.

 Poboljšava zdravlje kostiju


Sadrži puno kalcija i vitamina C  pa konzumiranje kore limuna može sprečiti osteoporozu, reumatoidni artritis, upalni poliartritis i druge probleme sa kostima.

Smanjuje visinu holesterola


Zbog prisutnosti polifenolnih flavonoida, kora limuna pomaže u održavanju normalne visine holesterola u telu.