Dušan Todorović
Privatna arhiva
Dušan Todorović

Privatna arhiva

Dušan Todorović, Foto: Privatna arhiva

Svi su ujedinjeni uplaćivali pomoć, delili statuse, pozivali na pomoć, kako bi se sačuvao dečakov život. Nažalost njegovo srce prestalo je da kuca u bolnici u Barseloni.

PROČITAJTE JOŠ:

Dušan Todorović rođen je 21.06.2014. godine u Beogradu.

Prvi simptomi bolesti su uočeni krajem 2016. godine, kad je analizom krvne slike primećen pad hemoglobina. Pedijatar u Domu zdravlja u Svilajncu je napipao u trbuhu deteta strano telo, nakon čega je dao uput u Beograd. Prilikom kasnijih analiza, Dušanu je dijagnostifikovan tumor – neoblasma.

Šta je to neuroblastom?

Neuroblastom predstavlja četvrti po učestalosti malignitet koji se nalazi u pedijatrijskoj populaciji, a ispred njega po učestalosti se nalaze tumori mozga, limfomi i leukemije. U pitanju je najčešći tumor koji se nalazi u trbušnoj duplji kod dece.

U pitanju su maligni tumori koji pokazuju tendenciju ka davanju udaljenih metastaza, a tačan uzrok nastanka ovih tumora nije u potpunosti poznat i pretpostavlja se da postoji odredjena genetska predispozicija (kod svakog pedesetog pacijenta), kao i delovanje nedovoljno istraženih faktora spoljašnje sredine.

Statistički podaci pokazuju da se neuroblastom javlja kod otprilike jednog deteta na 10.000. Postoji rasna predilekcija u njihovom javljanju i češći su kod pripadnika bele populacije. Takođe, nešto češće se javljaju kod devojčica, nego kod dečaka. U preko 40% slučajeva, dijagnoza ovog tumora se postavlja pre tri godine, a gotovo 97% kod mladjih od 10 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako se manifestuju neuroblastomi?

U najvećem broju slučajeva, tumori se nalaze u trbušnoj duplji i potiču od nadbubrežnih žlezda, mada se mogu naći i u drugim tkivima i organima kod svakog petog deteta, tumor se može naći u grudnom košu u velikom broju slučajeva ne postoje nikakvi simptomi i nalaz je potpuno slučajan.

- moguća je pojava simptoma poput nadutosti trbuha, bolova , proliva, opstipacije, pa i crevne opstrukcije

- često se u anamnezi navodi prekomerno zamaranje, malaksalost i bolovi u kostimA

- roditelji mogu da napipaju masu unutar trbuha

- čest je slab rast i razvoj, gubitak apetitita, mršavljenje, neobjašnjive groznice
moguća je pojava Hornerovog sindroma (ptoza, mioza, enoftalmus), kao i sindroma gornje šuplje vene

- svako drugo dete u vreme postavljanja dijagnoze ima metastaze, najčešće na plućima

- veliki broj ovih tumora može da luči pojedine produkte koji daju čitav niz različitih simptoma

Kako se postavlja dijagnoza neuroblastoma?Ultrazvuk trbuha, skener i nuklearna magnetne rezonanca se rutinski koriste prilikom postavljanja dijagnoze.

Definitivna dijagnoza se postavlja samo na osnovu histopatološkog nalaza uzorka dobijenog u toku, ili nakon operativnog lečenja.

Kako se leči neuroblastom?

Prognoza ove maligne bolesti zavisi od mesta nastanka tumora, uzrasta u vreme dijagnoze, stadijuma bolesti, citogenetskih abnormalnosti i udruženih urođenih oštećenja-malformacija. Terapija je najpre hirurška, a zatim se primenjuje hemo- i radioterapija u zavistnosti od gore pomenutih faktora.

Dijagnoza neuroblastoma se postavlja se na osnovu standardne laboratorijske, hematološke i biohemijske obrade (kompletna krvna slika sa sedimentacijom, ispitivanje jetre, bubrežni testovi, analiza stolice i urina) i određivanja tumorskih markera.

Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Komentari (1)

Anda

30.09.2018 07:36

A kako nastaje i zašto,zna li neko?