NE UMIRU SAMO PUŠAČI OD OVOGA! Prva dva simptoma raka pluća ne smete da zanemarite!

Lekari, ako vam se pacijenti žale na kratak dah i dugotrajan kašalj, koliko god blag on bio, pošaljite ih na analize kako bi isključili rak pluća kao moguć uzrok, kažu naučnici.

Bolnica, lekar, doktor, medicinska sestra
Bolnica, lekar, doktor, medicinska sestra, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Oni su u velikoj studiji obradili podatke 27.795 pacijenata s dijagnozom raka pluća u periodu od 2000. do 2017. godine i zaključili da su to najraniji indikatori bolesti.

I ne samo to, ta dva simptoma su sami pacijenti i lekari često ignorisali dok se ne bi javili drugi dodatni simptomi, poput iskašljavanja, anemije, gubitka telesne težine i slično.

Nekada je prvi simptom raka pluća bilo iskašljavanje krvi, ali je to decenijama star koncept i kod nekih oblika raka taj simptom se javlja tek u kasnim fazama bolesti.

- Vidimo veliku promenu u prvim simptomima bolesti koje uočavaju lekari, a to dolazi uporedo sa sve ranijom detekcijom malignih promena - rekao je koautor studije, dr Vili Hamilton.

Ne umiru samo pušači

Rak pluća predugo se povezivao samo s pušenjem. Naime, iako pušenje uzrokuje oko 85 posto slučajeva raka pluća, na hiljade nepušača, među kojima su i pasivni pušači, u svetu umire od te bolesti.

Zbog toga je presudno bolje poznavanje simptoma, koje bi pomoglo da se bolest otkrije ranije i povećaju šanse za izlečenje, upozoravaju britanski lekari u medicinskom časopisu Journal of the Royal Society of Medicine.

Prema nekim procenama, rak pluća koji je otkriven u ranom stadijumu izlečiv je i kod 50 posto slučajeva, odnosno lečenjem se može produžiti život, dok je izlečivost kod onoga koji je već metastazirao manja od 5 posto. Trenutno se dijagnoza kod većine obolelih otkrije tek u poodmaklom stadijumu, u kojem je smrtnost vrlo visoka.

Jedan od razloga za to su nespecifični simptomi, zbog čega često prođe prilično vremena pre nego što ih oboleli ili lekari opšte prakse povežu s tom bolešću.

Trebalo bi da se zabrinete ukoliko vas muči uporni kašalj, uz bol u grudima, umor, gubitak energije i gubitak težine. Znak raka pluća može biti i nedostatak daha, promuklost, iskašljavanje krvi ili krvavi ispljuvak.

Simptomi koje nikako ne biste smeli da zanemarite:

Kašalj koji ne prestaje ni nakon dve do tri nedelje
Kašalj koji se pogoršava
Upalne infekcije grudnog koša
Iskašljavanje krvi
Bol tokom disanja i kašljanja
Česta zadihanost, čak i kad nema velikih napora
Trajni umor i nedostatak energije
Gubitak apetita i neobjašnjivi gubitak težine

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi