KORONA KOD OVIH LJUDI IZAZIVA MOŽDANI UDAR Proverite da li spadate u najrizičniju grupu!

Studija je pokazala i to da je 39 od 125 pacijenata pokazivalo znakove zbunjenosti ili promene u ponašanju što se odrazilo i na njihovo duševno stanje.

bolnica
bolnica, Foto: Printscreen youtube

Preliminarna studija pacijenata hospitalizovanih zbog kovid-19 pokazala je da bolest u nekim teškim oblicima može uzrokovati oštećenja mozga, izazvati komplikacije poput moždanog udara, upale, simptoma poput psihoze i demencije.

To su rezultati prve detaljne studije raspona neuroloških komplikacija kovid-19, rekli su istraživači, naglasivši potrebu za opsežnijim studijama kako bi se otkrili mehanizmi koji se kriju iza njih i olakšala potraga za lekom.

- Ovo je važno evidentiranje komplikacija kovid-19 povezanih s mozgom kod hospitalizovanih pacijenata. Jako je važno nastaviti prikupljati ove informacije da bismo u potpunosti shvatili virus - rekla je koautorka istraživanja, profesorka s Koledža u Londonu Sara Pet.

U studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Lancet Psajhajetri detaljno je proučeno 125 slučajeva Velike Britanije. Koautor Benedikt Majkl sa fakulteta u Liverpulu rekao je da je bitno napomenuti da je istraživanje bilo usresređeno na teške slučajeve bolesti.

Podaci su prikupljani između 2. i 26. aprila, dok je broj obolelih u Velikoj Britaniji linearno rastao.

Najčešće komplikacije bile su moždani udar, koji je prijavljen kod 77 od 125 slučajeva. Od tih slučajeva, većina su bili pacijenti stariji od 60 godina, a većinom je bila reč o ishemijskom udaru, odnosno krvnom ugrušku u mozgu.

Studija je pokazala i to da je 39 od 125 pacijenata pokazivalo znakove zbunjenosti ili promene u ponašanju što se odrazilo i na njihovo duševno stanje.

Među njima je devet osoba imalo nespecifične moždane disfunkcije, odnosno encefalopatije, a kod sedam je zabeležena upala mozga, odnosno encefalitis.

Majkl je rekao da su ova otkrića važan korak prema definisanju delovanja kovid-19 na mozak.

- Sada su nam potrebne detaljne studije koje će nam pomoći da shvatimo moguće biološke mehanizme... kako bismo moglida istražimo i moguće lekove - rekao je Majkl.

  

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi