Obavezno perite jezik, ako ne želite da postane CRN i DLAKAV!

Pranje zuba posle svakog obroka i korišćenje konca pred spavanje nije dovoljno za higijenu usta. Uverni smo da ćete posle ovog teksta zgrabiti četkicu za zube i prirediti svom jeziku jedno dobro ribanje.

Jezik, usta
Jezik, Foto: Shutterstock, ilustracija

 POSTOJI ČAK 6 VRSTA PENISA! Žene OVAKVOM ne mogu da odole!

U ustima živi više od 700 različitih bakerija, ali nisu sve štetne. Kada se loši mikrobi nakupe na površinu jezika ili na kvržicama, onda mogu naneti ozbiljniju štetu. Zato vam preporučujemo da prilikom oralne higijene izdvojite dodatnih pet minuta kako ne biste dobili neke od ovih simptoma.

Zadah iz usta

Loš zadah je najčešće posledica ne pranja jezika, objasnio je Stiv Kok, vlasnik Ostin Siti Dentala u Teksasu. Kao posledica neadekvatnog održavanja oralne higijene delići hrane ostaju na zubima, desnima i jeziku, pa se stvaraju velike količine bakterija koje svojim truljenjem i vrenjem mogu prouzrokovati veoma neprijatan miris.

Slabljenje čula ukusa

Ako ne perete jezik, bakterije, čestice hrane i izumrlih ćelija, mogu da prekriju jezik i oštete vam čulo ukusa. Pranjem jezika ponovo možete osetiti ukus jela i piće kao ranije.Crni i dlakvi jezik
Ne šalimo se. Vaš jezik može postati crn i dlakav ako se kvržice oboje od hrane i piće, posebno od kafe. Zbog toga jezik dobija veoma ružnu, tamnu boju i dlakav izgled. Ma koliko loše izgledalo, ova pojava je bezopasna i može nestati pranjem jezika.

SAVET NUTRICIONISTE ZLATA VREDAN: Obavezno jedite beli deo lubenice! Muškarcima čini čuda, dame kad čuju odlepiće!

Gljivične infekcije

Medicinski naziv za ovo oboljenje je kandida u ustima. Kandida je gljivica, koja kada se prenamnoži u organizmu čoveka, dovodi do oboljenja i zdravstvenih tegoba. Osnovni simptom su bele naslage u ustima, na jeziku i u grlu koje imaju često "sirast" izgled. Neretko se dešava da ovakve lezije u ustima budu bolne i da krvare kada pokušavate da ih skinete ili perete zube.

Paradentoza

Bakterijske naslage na jeziku mogu se proširiti i na zube, izazivajuće zapaljenje desnih. Ako se ne leči, ova upala može dovesti do paradontoze i otpadanja zuba. Ono što zabrinjava, to je da je hronična upala izazvana paradentozom povezana sa povećanim rizikom od srčanog udara, moždanog udara i pobačaja.

OTOPITE ČOKOLADU KAO PROFESIONALAC! 3 najvažnija saveta za savršenu glazuru, bez ijedne grudvice!

Evo nekih od saveti kako da pravilni operete jezik:

Počnite od korena jezika i polako četkicu povlačite ka kraju, a zatim idite sa jedne na drugu stranu. Ne morate koristiti pastu za zube, ali s njom je mnogo prijatnije. Idealno bi bilo da ovu praksu uradite dva puta dnevno i to po nekoliko minuta. U apotekama može da se nađu i sprave specijalno dizajnirane za uklanjanje bakterija. Ovi čistači jezika sadrže strugače i savršeno su oblikovani što smanjuje refleks na povraćanje.

Jezik, usta
Jezik, Foto: Shutterstock, ilustracija

  PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: Mndra mja
  21/08/2018 - 14:31
  Perite jezik sodom bikarbonom, iznenadicete se kakav je efekat. Nanestite sodu na jezik i ostavite 5-10 minuta, potom isperite i mokrim peskirom lagano ocistite jezik. Jezik cist, zadaha nema, osecaj fantastican.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi