Nema ga samo u duvanu, već i u ovom povrću koje često jedemo!
alo.rs
Voće i povrće
Voće i povrće, Foto: Promo

Istina je da se u najvećoj koncentraciji nalazi u listu duvana, ali čitava jedna porodica biljaka – Solanaceae, sadrži nikotin u manjoj ili većoj meri.

Ipak, kako je nikotin u 16. veku izolovan iz biljke duvana, često pogrešno verujemo da ga ima isključivo u ovoj biljci.

Povrće i voće koje sadrži nikotin

Krompir, paradajz, plavi patlidžan i duvan pripadaju istoj familiji biljaka i svaka od njih sadrži nikotin. Od onih koje jedemo, najveću koncentraciju ima plavi patlidžan, ali i dalje neuporedivo manju nego list duvana. Naučnici su došli i do zanimljivog zaključka da zeleni paradajz ima oko 10 puta više nikotina od zrelog paradajza, kakvog ga obično konzumiramo.

Povrće
Foto: Shutterstock

Interesantno je da se u malim koncentracijama ovaj alkaloid nalazi i u povrću koje smatramo izrazito zdravim, pa i u tropskom voću. Tako ga ima u celeru i karfiolu, ali i u papaji, doduše u samoj biljci, ne u plodu.

Kako nikotin deluje

Biljke sadrže nikotin da bi se, pre svega, lakše odbranile od insekata. Čak i oni insekti koji se hrane biljkama nikotina, zahvaljujući njemu uspešnije “teraju” predatore.

Na ljude, nikotin deluje tako što, pre svega izaziva zavisnost, ali tek ako se konzumira iz biljke duvana, jer je tu najveća koncentracija ovog jedinjenja. Ipak, nikotin nije glavni uzrok bolesti u vezi sa pušenjem, za šta je često “optužen”.

Nikotin
Foto: Shutterstock

Nikotin ili sagorevanje duvana – gde je veća opasnost

Eksperti koji se bave problemom pušenja, odavno su ustanovili da štetnost ove loše navike leži pre svega u duvanskom dimu, odnosno sastojcima koji nastaju dok duvan sagoreva. Tako dr. Derek Jek, bivši direktor odeljenja za kontrolu duvana u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, podseća "Svi mi koji smo deo sistema kontrole duvana moramo se još vise potruditi kako bismo nadoknadili onih 50 godina ignorisanja jednostavne činjenice da pušenje ubija, a ne nikotin.“

PROČITAJTE JOŠ: