Tinejdžerke Test na za trudnoću Prijateljstvo Drugarice Trudnoća
Shutterstock
Tinejdžerke Test na za trudnoću Prijateljstvo Drugarice Trudnoća

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

 - U ruci držiš test za trudnoću, koji si kupila krišom, da nitko ne sazna, ili si zamolila prijateljicu da ti ga kupi. Sama si kod kuće u svom kupatilu ili možda  u školskom WC-u ili u stanu svoga dečka. Shvataš da je test pozitivan. Dobrodošla među jednu od stotine tinejdžerki koje zatrudne svake godine, ovo je poruka na internet stranici "www.maloljetni-roditelji.net" pokrenuta u sklopu projekta udruženja "Korak po korak".

Njihova su vrata zapravo jedina na koja maloletne trudnice mogu da pokucaju. Sedište Savetovališta je u Zagrebu, no navedena internet stranica i stručnjaci koje okuplja dostupni su svima onima kojima je Savetovalište fizički predaleko. U proteklih pet godina imali su 650.340 pregleda stranice i ukupno 266.910 posetilaca što svedoči o tome da je ovakav tip savetovališta itekako potreban.

Maloletnička trudnoća kod nas je još uvijek tabu tema, iako službeni podaci HZZO-a govore kako godišnje iz hrvatskih porodilišta izađe oko 1000 maloletnih majki sa bebama, dok između 150 i 200 maloletničkih trudnoća bude prekinuto u zakonskom roku.

PROČITAJTE JOŠ:

 - Maloletničke trudnoće i roditeljstvo najčešće su neplanirani, a često i neželjeni. Uz njih se neretko vežu brojni socijalni rizici kako za maloletne roditelje tako i za njihovu decu. Trudnoća i porod naglo menjaju uobičajeni život maloletnih devojaka, suočavajući ih s nizom problema, od neprihvatanja u porodici, prekida školovanja i napuštanja od partnera do teškoća u prilagođavanju i prihvatanju svoje nove životne uloge. Tim stručnjaka okupljenih na portalu "www.maloljetni-roditelji.net" svojim savetima nastoji osigurati odgovore na sva pitanja sa kojima se mladi roditelji susreću i na godišnjem nivou provede više od 1000 online savetovanja. Aktivnosti internetskog portala omogućavaju da usluge informiranja, savetovanja i podrške maloletnim trudnicama i roditeljima budu dostupne za područje cele Hrvatske, no vidljivo je da više od trećine posetilaca ove stranice čine korisnici iz susednih zemalja, Bosne i Hercegovine i Srbije. Očigledno je kako usluga namenjenih maloletnim trudnicama i roditeljima nedostaje i na nivou regije, kaže između ostalog izvršna direktorika Udruženja roditelja "Korak po korak" Silvija Stanić.

Trudnoća, tinejdžerka

Profimedia.rs

Trudnoća, tinejdžerka, Foto: Profimedia.rs

 - Najčešće nam se obrate kada otkriju da su trudne i nisu sigurne šta da urade - zadržati dete ili prekinuti trudnoću. Naši im stručnjaci tada pomažu da donesu odluku sa kojom će moći živeti. To nije uvek za svakoga ista odluka i ona ovisi o brojnim okolnostima. Ali, važno je naglasiti da mi ne zagovaramo ni jednu opciju i ne nagovaramo ih ni na šta. I šta one god da odluče, mi smo tu da im pružimo podršku, objašnjava Stanić.

 - Dolaze nam devojke od 13 godina nadalje. Dolaze odlične učenice iz gimnazija, ali i druge krajnosti, odnosno devojke koje nisu baš toliko zainteresovane za školu. Devojke iz malih mesta do velikih gradova, iz skladnih i disfunkcionalnih porodica. Nema pravila. No, imaju nešto zajedničko kada nam dolaze - nisu do kraja svesne što im se događa i što ih čeka. Posebno one koje situaciju gledaju kroz ružičaste naočare, odnosno one koje trudnoću vide kao priliku da učvrste svoj partnerski odnos sa dečkom. Ali, treba naglasiti da ima i puno slučajeva devojaka koje sa 15-16 godina pokazuju veliku zrelost i odgovornost i preuzimaju brigu i o sebi, a kasnije i o deci, zaključuje Stanić za Glas Slavonije.

 Velik broj posetilaca internet stranice "www.maloljetni-roditelji.net" čine mladi koji se javljaju sa upitima zbog rizičnih polnih aktivnosti, pri čemu brojna pitanja upozoravaju na zabrinjavajuću neinformiranost mladih o reproduktivnom zdravlju i odgovornom polnom ponašanju.

- Pitanjai poput 'Mogu li ostati trudna ako je na prstima ostalo sperme?', 'Mogu li ostati trudna ako smo se dirali preko gaćica?', 'Trebam li popiti pilulu za dan posle?' na portalu se postavljaju svakodnevno, kažu iz udruženja.