Najbolje namirnice koje će vam ojačati imunitet po odabiru nutricioniste! Sve već imate kod kuće!

zena.blic.rs/J.I. | Saveti 2019-01-18 19:50:11 2019-01-18 19:50:11

Ključ za prevenciju gripa je u jačanju imuniteta, a za to treba birati hranu bogatu nutrijentima važnim za funkcionisanje imunološkog sistema. U prvom redu to su kvalitetni izvori proteina, vitamina i dobrih masnoća, zatim antioksidansi, probiotici i prebiotici.

Shutterstock

Prema rečima nutricioniste Branke Mirković, beli luk kao prirodni antibiotik, citrusi koji sadrže obilje vitamina C, sveža ili tucana ljuta paprika zbog kapsaicina koji uništava bakterije, fermentisani mlečni proizvodi kao što su jogurt i kiselo mleko koji nas štite od stomačnih virusa, predstavljaju najbolji izbor u ovo hladno vreme.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

- Ono što treba izbegavati su slatkiši i masna hrana, jer šećeri i masnoće umanjuju imuno sistem. Domaća pileća supa obiluje cinkom i predstavlja prirodni antibiotik i zato je jedite što češće - savetuje nutricionista.

 

Belim lukom protiv virusa i bakterija - jedite sirovi beli luk kad možete u salati ili sa pečenom ribom. Delujte protivvirusno i antibakterijski. Naseckajte ga deset minuta pre jela jer će mu delovanje biti jače.

Cimet deluje antimikrobno - ukus i miris cimeta dolazi od spoja cinemaldehida koji čini oko 60 odsto ulja kore, a prepisuje mu se antimikrobno delovanje. Koristite u ishrani do kašičice dnevno.

Zelenim čajem protiv upala - jedinjenja katehini iz čaja deluju antioksidativno, antikancerogeno i protivupalno. Preporučuje se najmanje šolja dnevno. Kad ga pripremate, držite se uputstva.

Đumbir i kurkuma za imunitet - idealni zimski začini su đumbir i kurkuma koji povoljno deluju na imunitet. Narendajte komadić đumbira veličine centimetra ili uzmite do pola kašičice kurkume dnevno.

Uz semenke bundeve do vitamina E - za pravilan rad imunološkog sistema neophodnim se smatraju cink i vitamin E, zato navalite na semenke bundeve koje ih sadrže u izobilju.

Expand player
Pogledajte više