Deca Kompjuter Laptop
Shutterstock
Deca Kompjuter Laptop

Shutterstock

Deca, Foto: Shutterstock

Sve veći broj dece uzrasta od pet do šest godina u poslednje vreme, zbog interneta, telefona, televizije, ne razvija govor u dovoljnoj meri, niti je u stanju da komunicira, ukazano je na predavanju o problemima dece tokom odrastanja koje je održano na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Psiholog iz Centra za mentalno zdravlje na Palama Vanja Tešanović rekla je novinarima da je problem to što su telefon i televizija jednostrani, što se dete ne obraća nikome i nema povratne informacije.

Tešanovićeva kaže da su imali nekoliko generacija sa poteškoćama, pa su zbog toga počeli podizati svest kod roditelja o ovom problemu i ukazivati im da deci u ovom uzrastu ne dozvole korišćenje telefona.

Ona je navela da su lekari Doma zdravlje Pale - stomatolozi, psiholozi i logopedi, juče za roditelje održali predavanja o temama - razvojne faze usvajanja govora, oralna higijena kod dece, te odvikavanje od pelena.

"Stomatolog je govorio o prevenciji nekih ozbiljnih poremećaja u razvoju zuba, psiholog kako navići dete da koristi nošu, a logoped o problemima u razvoju govora", rekla je Tešanovićeva.

Predavanje je organizovala Mreža za zaštitu dece i omladine Pale u saradnji sa Kulturno-sportskim centrom.

Komentari (2)

Zorica

29.06.2017 10:04

Ma nemoguce.. Cccc..

Kosava

29.06.2017 11:20

Ima uticaja I to. Ali je ocigledno da roditelji zapostavljaju decu jer"nemaju vremena" za komunikaciju a najcesci je razlog to sto see I oni zaglupljuju raznim serijama I parovima.