Mnogi su slušali SAVET STRUČNJAKA vezan za preventivu u doba pandemije, a da nisu ni znali U ČEMU GREŠE!

Alo.rs | Saveti 2021-04-15 12:58:12 2021-04-15 12:58:12

Iako smo svi svesni važnosti jakog imuniteta, istina je da većina ljudi posegne za vitaminima tek u slučaju prehlade kako bi pomogla organizmu da se što pre izbori sa simptomima.

Promo

Međutim, pandemija korona virusa, kao konstantna opasnost od zaraze, učinila je da svi kolektivno više povedu računa o zdravlju i preventivnom jačanju imuniteta, što se, prema savetima stručnjaka, najbolje postiže redovnim unošenjem vitamina D i vitamina C.

Ipak, čak i uz postupanje prema savetima lekara, mnogi nesvesno prave grešku pri izboru samih vitamina, jer, na primer, vitamin D je potrebno unositi u formi kapi, jer je reč o vitaminu koji je rastvorljiv u mastima.

Upravo zbog toga vitamin D treba uneti nakon masnog obroka, bilo da je to obilan doručak ili ručak bogat mastima. Opšta je preporuka u prevenciji virusnih infekcija da se Vitamin D unosi 5 kapi dnevno ili jednom nedeljno 20 kapi, ukoliko jedna kap sadrži 500IJ vitamina D, što je doza karakteristična za proizvode Vitamina D u kapima, koji su registrovani kao lek. Vitamin D se može unositi jednom nedeljno, jer je to vitamin rastvoran u mastima, pa će naš organizam postepeno koristiti nastalu zalihu, jer se Vitamin D skladišti u mastima.

Vitamin C bi za razliku od njega trebalo uzimati svakodnevno, jer je vitamin C rastvoran u vodi i stoga se ne skladišti u organizmu, već se ukoliko se unese u većim količinama izlučuje putem urina. Kako nije moguće stvoriti zalihe Vitamina C neophodno ga je unositi svakodnevno. Dnevna doza vitamina C u prevenciji ne bi trebalo da prelazi 1000mg. Ukoliko je oblik u kom se vitamin C unosi stabilan i efikasan sasvim je dovoljno i 500mg.

Problem kod suplementacije vitaminom C javlja se zbog toga što je vitamin C nestabilan molekul, nezavisno iz kog izvora potiče. Vitamin C bilo da je sintetski ili je dobijen iz prirode ima isti potencijal u organizmu, jer naš organizam ne razlikuje vitamin C različitog porekla. Ono što jeste izazov, to je da vitamin C, koji je jako nestabilan, stigne u naš organizam pre nego što se oksiduje ili promeni u kontaktu sa svetlom ili vazduhom. To je posebno problem kod velikih pakovanja, jer pri svakom otvaranju bočice, Vi sadržaj izlažete vazduhu i svetlu. Takođe plastika može uticati na očuvanost vitamina C.

Birajte pojedinačna pakovanja, u tamnom staklu tj. ampulama, jer na taj način dobijate potpuno očuvan, stabilan i efikasan vitamin C. Jedino na taj način možete biti sigurni da ste uneli celu dozu Vašeg Vitamina C u ampuli i da nije bilo gubitka aktivnosti u kontaktu sa vazduhom ili svetlom.

Ampula omogućava punu dozu, očuvanog, stabilnog i brzo-apsorbujućeg tečnog vitamin C. Ampulu je potrebno otvoriti pritiskom palca na sivo obeleženu tačkicu, ukapati u malo vode ili soka i odmah popiti.

Jedna ampula za odrasle sadrži 500mg vitamina C ili 200mg vitamina C, ukoliko koristite manju dozu, koja se može primeniti kod dece starije od 3 godine.

Nestabilnost vitamina C je glavni uzročnik toga da mi ne uzimamo dovoljno vitamina C kroz ishranu, jer koliko god da konzumiramo namirnice koje ga sadrže, ako te namirnice termički obrađujemo, kao i ako ih izlažemo preteranom usitnjavanju, ceđenju... mi jedan deo Vitamina C nepovratno gubimo.

Da li je bezbedno koristiti dijetetske suplemente vitamina D i vitamina C?

Vitamin D je neophodan za pravilan rad imunog sistema kao i vitamin C. Gotovo svaki stanovnik ima neki oblik deficita vitamina D, zato se uzimaju preventivne doze. Bitno ne uvećavati dozu, jer se vitamin D skladišti u organizmu i mogu da nastanu neželjeni efekti ukoliko se doza kontinuirano prekoračuje.

Vitamin C se ne skladišti u organizmu i nema rizika od akumulacije vitamina u organizmu, ali se povišene doze ne preporučuju, jer nema prednosti upotreba većih doza, a mogu se opteretiti bubrezi pri filtraciji suvišnih količina koje se izbacuju urinom. Upravo zbog opterećenja bubrega, biramo čist vitamin C u ampuli, bez dodataka velikog broja pomoćnih materija, koje se nalaze u drugim oblicima.

Ranije navedene doze su preporučene u prevenciji. Ukoliko je nastupila infekcija, Vaš lekar ili Vaš farmaceut može preporučiti ( najčešće i preporučuje ) više doze.

Suplementacija nije zamena za raznovrsnu ishranu i fizičku aktivnost. Za pun kapacitet svog imunog sistema, važno je da vodite računa o ishrani i da uvek imate zastupljenu umerenu fizičku aktivnost, barem 3 puta nedeljno, kao i da primenjujete redovnu terapiju ukoliko imate neku od hroničnih bolesti.

Ostanite zdravi i obavezno se zaštitite.

Expand player
Pogledajte više