Ko je kriv za vaše gasove?

Violeta Nedeljković | Saveti 2017-01-21 21:52:29 2017-01-21 21:52:29

Ne postoji niko ko barem jednom nije osetio neprijatnost u stomaku, nadimanje i gasove, što je sasvim normalno.

Shutterstock

Međutim, kad nam se stomak odjednom naduva kao balon, a gasovi počnu da izleću više od 14 puta na dan, vreme je da se zabrinemo.

Najveći krivci:

- Gazirana pića
- Slatkiši
- Lukovice: crni i beli luk, praziluk, sremuš
- Mahunarke: pasulj, bob, grašak
- Kupusnjače: kupus, brokoli, karfiol
- Krompir
- Voće: jabuke, breskve, kruške, grožđe
- Integralne žitarice: pšenica, ječam, raž, heljda...
- Mlečni proizvodi: sir i mleko
- Veštački zaslađivači

Stručnjaci smatraju da je najveći krivac za ove tegobe ishrana u kojoj ima suviše šećera, luka, mahunarki, žitarica, kupusnjača, mlečnih proizvoda i veštačkih zaslađivača.

- Nadutost i gasove najčešće izaziva loša ishrana, tačnije pogrešna kombinacija hrane, a stepen tegoba zavisi od zdravstvenog statusa organizma - objašnjava prof. dr Staniša Stojiljković, šef Katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i autor knjige „Gasovi i nadimanje - istine i zablude“.

Naš sagovornik kaže da su gazirana pića i slatkiši pogubni za naš digestivni trakt i da bismo morali da ih izbegavamo.

– Gazirana pića oslobađaju ugljen-dioksid već u želucu i to izaziva tegobe. Slatkiši su često odgovorni za nadimanje jer sadrže malo vlakana. Lukovičasto povrće, poput crnog i belog luka, zna da napravi velike probleme jer sadrži dosta sumpornih jedinjenja i prirodnih šećera. Pasulj, bob i grašak imaju teško razgradivu celulozu, proteine i skrob i uz luk su najčešći krivci za nadimanje i gasove.

Prirodni antibiotik

POTREBNO JE: 250 g korena peršuna, 250 g limunove kore, 250 g meda, 2 dl maslinovog ulja

PRIPREMA: Iseckajte koren peršuna i stavite ga u blender zajedno sa limunovom korom, medom i maslinovim uljem. Dobro izmešajte i stavite u frižider. Uzimajte po kašičicu svakog jutra natašte bar 21 dan.

Naš sagovornik navodi da i kupusnjače znaju da naprave veliki problem u našim crevima jer imaju dosta celuloze i sumpornih jedinjenja.

- Mlečni proizvodi zbog proteina i laktoze takođe znaju da naprave haos u crevima, pa je i njih bolje izbegavati. Umesto njih uzmite surutku pre jela kako biste što više smanjili gasove koje vaše telo produkuje. Izbegavajte veštačke zaslađivače, jer neke od njih naše telo jednostavno ne može da razgradi - savetuje prof. dr Stojiljković i dodaje da je puštanje gasova 14 puta na dan normalna pojava, dok sve preko toga može da ukaže na neki zdravstveni problem.

Expand player
Pogledajte više