WC šolja toalet
Profimedia
WC šolja toalet

Profimedia

WC šolja toalet, Foto: Profimedia

Uglavnom se urin ponaša onako kako treba i dobre je boje i ne ukazuje na bolesti, ali ukoliko primetite da je mutniji nego obično potrebno je da se obratite lekaru.

Ukoliko primetite da vam je urin zamućen nemojte odmah da paničite. Mutan urin jeste znak da nešto nije ok, ali postoji mnogo razloga zbog čega je on takav. Urolog dr Hajar Ajub ukazao je na to zašto urin može da bude zamućen.

Ne pijete dovoljno vode

Dehidratacija je često uzrok mutne mokraće, a ispijanje gaziranih sokova i kafe neće vam mnogo pomoći. Potrebno je da povećate unos vode. Bilo koje piće koje sadrži kofein može samo da pogorša vaše stanje.

Pročitajte još:

 

Imate infekciju urinarnog trakta

Svaka žena strepi od urinarnih infekcija, ali imje isto tako i podjednako sklona. Urinarna infekcija obično inficira bešiku i uretru i može da dovede do dehidratacije, zatvora ili samo do ometanog pražnjenja bešike. Infekcija može da se tretira antibioticima i najbolj eje da se što pre javite lekaru i započnete terapiju.

Imate vaginitis

To je zapravo upala vagine i može da dovede do zamućenj urina sa povećanim sekretom iz vagine koji je neprijatnog mirisa, izaziva svrab i možda bol tokom seksa. Može da se razvije i kao posledica alergijske reakcije na neke hemikalije koje izazivaju iritaciju, kao što su parfemisani proizvodi i sapuni.

Imate seksualno prenosivu bolest

One poput gonoreje i hlamidije izazivaju zamućenje urina,a posebno u ranim stadijumima bolesti. Ove bolesti obično izazivaju sekret koji dovodi do zamućenja urina. Obavezno se javite lekaru kako bi vam odredio terapiju.

Imate kamen u bubregu, ili oba bubrega

Kamenje u bubregu može da bude veoma nezgodno jer izaziva bol dok prolazi i izlazi napolje. Dok prolazi kroz kanale, kamenje može da izazove krvarenje i zamuti urin.

Vaš urin možda ima u sebi malo krvi

Ukoliko se krv pojavi u mikroskopskim tragovima u urinu, izazvaće zamućenje. Uzrok može da bude kamenje u bubregu, uvećana prostata, ali u retkim slučajevima i rak urinarnog trakta.

 

Imate hronično oboljenje bubrega

Retko se javlaj kod osoba koje su dobrog zdravlja, ali hronična bolest bubrega može da izazove zamućenost urina. Ona predstavlja opadanje funkcije bubrega čija je glavna uloga da čiste krv od metaboličkog otpada. Drugi simptomi su mučnina, umor, otežano disanje, grčevi u mišićima i žuta koža.

Imate dijabetes

Dijabetes je hronično oboljenje koje se razvija kada je količina glukoze u krvi velika. Insulin, hormon koji proizvodi pankreas, pomaže u regulaciji tog šećera i njegovo iskorišćavanje njega kao energije. Kada telo ne proizvodi dovoljno insulina ili ga ne koristi dovoljno, šećer ostaje u krvi umesto da se transportuj eu druge ćelije.