bolnica
Ognjen Radošević
bolnica

Ognjen Radošević

bolnica, Foto: Ognjen Radošević

Još bi, iako je leto na izmaku, trebalo da se čuvamo osa, pčela i stršljenova. Za neke osobe ubod ovih insekata uzrokuje samo bolni otok i crvenilo, dok neki padaju u komu, ne mogu da kontrolišu mokrenje, guše se i povraćaju.

Doktor Žikica Jovičić iz Kliničkog centra Srbije kaže da je učestalost reakcije koja zahvata ceo organizam usled uboda insekata i do sedam odsto u opštoj populaciji:

- Životno ugrožavajuće alergijske reakcije se javljaju u 0,4 do 0,8 procenata kod dece i oko tri odsto kod odraslog stanovništva.

Reakcija na ubod ose, pčele ili stršljena se karakteriše kao normalna i alergijska.

Stršljeni

Printscreen: Youtube

Stršljeni, Foto: Printscreen: Youtube

- Normalna, odnosno uobičajena reakcija podrazumeva crvenilo, otok uz svrab ili bol na mestu uboda. Alergijska reakcija može da bude lokalna i sistemska. - kaže dr Jovičić.

Pod izraženom lokalnom reakcijom podrazumeva se pojava crvenog kruga, 10 centimetara u prečniku, koji se javlja na mestu uboda, a povećava se 24 do 48 sati po ubodu, i traje tri do 10 dana.

Sistemska reakcija se manifestuje čitavim spektrom simptoma. U blage sistemske reakcije ubrajaju se koprivnjača, koja može da se javi po celom telu, otok grla i usta, svrab...

Kod srednjeteških reakcija dolazi do gušenja, poremećaja srčanog rada i povraćanja, mučnine, proliva, malaksalosti. U najtežim slučajevima osoba pomodri, sroza joj se pritisak, konfuzna je ili bez svesti i nekontrolisano mokri.

PROČITAJTE JOŠ: