Ginekolog Ginekološki pregled Doktorka Lekarka Kolposkop
Shutterstock
Ginekolog Ginekološki pregled Doktorka Lekarka Kolposkop

Shutterstock

Kolposkop, Foto: Shutterstock

Ginekolozi ne bi smeli…

PROČITAJTE JOŠ:

1. ...da odsuđuju. S ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih delova života. Moramo biti iskreni tokom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže da ustanove uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati.

Svaka žena zaslužuje zna sve što njen lekar radi u datom trenutku jer im upravo objašnjenja pomažu da se opuste i ključ su što prijatnijeg i bezbolnijeg pregleda.

Imajte na umu da je vaša dužnost iskrenost, a njihova – profesionalnost. Ni u jednom trenutku ne smeju da vas osuđuju zbog bilo kog detalja iz vašeg seksualnog života. U obzir dolaze samo profesionalni saveti koji će vam pomoći da bolje razumijete najintimniji deo svog tela i očuvate zdravlje.

Ginekolog Sto za ginekološki pregled Doktor Lekar Abortus

Shutterstock

Ginekolog, Foto: Shutterstock

2. ...da nameću lična uverenja. Obvezali su se na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na osnovu sopstvenih uverenja govori šta smete ili pak ne smete da radite. Zapamtite, vaše telo je – vaše.

3. ...da komentarišu "pogrdno" vaše telo. Tačnije, uopšte ne bi trebali da ga komentirišu, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o izgledu vašeg tela koji nije vezan za vaše zdravlje nije dozvoljen.

4. ...da vas pregledaju bez objašnjenja o tome šta rade. Svaka žena zaslužuje da zna sve što njen lekar radi u datom trenutku. Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što prijatnijeg i bezbolnijeg pregleda. Ako su vaši ginekolozi ''zaboravni'' i ne govore vam šta rade, slobodno im postavljajte pitanja vezana za pregled.