Plavi patlidžan
Profimedia
Plavi patlidžan
Pojačana pigmentacija kod muškaraca je sasvim normalna tokom tinejdžerskog doba, Foto: Profimedia

Razlog zbog čega su često penis i bradavice kod muškaraca i žene tamnije boje može da bude daleko ozbilniji i nije za šaliti se.

Uobičajeno da je koža na penisu potamni usled naleta testosterona tokom tinejdžerskog doba, a slično je i kod dama sa bradavicama zbog viška estrogena. Doktori tvrde da su testosteron i estrogen hormoni koji stimulišu proizvodnju melanina, amino kiseline koja je zaslužna za boju kože i kose. Rezultat je tamnija boja kože na penisu i bradavicama. I taj proces je prirodan u tinejdžerskom uzrastu, ali ako se simptomi jave i u odraslom dobu to može biti znak hronične bolesti - dijabetesa!

Doktorka Lindsi Bordon, dematolog na medicinskom centru Kolumbija univerziteta u Njujorku, upozorava:
“Koža na genitalijama može da potamni kada osobe imaju veliki nivo šećera u krvi i kada dolazi do dijabetesa. poređenja radi, mnogi od nas se rađaju sa slabom pigmentacijom i kosa nam je svetla kada smo bebe, a kasnije potamni. Devojčicama su bradavice svetle, a kasnije potamne”, upozorava ona i nastavlja:

Devojka
Kod žena pojačana pigmentacija na genitalijama može da se javi i tokom trudnoće, Foto: Profimedia

“Kod žena pojačana pigmentacija može da se javi i u trudnoći i ukoliko žena pije pilule protiv neželjene trudnoće”.
Doktorka Bordon upozorava da nije svako potamljivanje kože na genitlaijama znak bolesti:

“Koža pozamni i zbog trenja, naročito kod sportista koji skaču ili su stalno u pokretu. Međutim, ukoliko tamniju kožu na genitalijama prate i tamnije mrlje na vratu ili ispod pazuha to može biti znak za povećani nivo insulina”.