Nesanica, insomnia
Profimedia
Nesanica, insomnia

Profimedia

Foto: Profimedia

Ne postoji lek sam po sebi, ali postoje stvari koje možete da učinite kako bi nesanicu držali pod kontrolom. Da bi razumeo nesanicu ovaj naučnik je odlučio da nauči sve o snu.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Zašto dolazi do nesanice?

Do nesanice može da dođe zbog različitih razloga. Medicinska stanja poput hipertireoze, astme i hroničnog bola mogu da vas držei budnim. Iako ne uzrokuju nesanicu, apneja za vreme spavanja i sindrom nemirnih nogu također ometaju san. Ako imate kronične probleme sa spavanjem, to je prilika da razgovarate sa svojim doktorom kako bi videli šta se još događa ispod površine. Isto tako, možete da posetite stručnjaka za spavanje koji može dublje da prouči vaše uzorke nespavanje. Drugim rečima, nemoj samo da uzmete tabletu za spavanje budući da nesanica može biti simptom, a ne problem.

 

Ako lekar utvrdi da nesanica nije nikakav simptom, postoje brojni drugi razlozi koji doprinose vašem problemu sa spavanjem. Višak kofeina, alkohola ili nikotina, rad u smenama, mobilni telefon u krevetu, nepravilni obrasci spavanja, anksioznost, stres, depresija ili čak nešto jednostavno kao loš krevet. Dok neki problemi imaju naizgled jednostavna rešenja, jedna od najtežih stvari jest otkrivanje kako isključiti mozak. I postoji dobar razlog za to.

Nedostatak sna može ozbiljno da utiče na vaše telo i um

Prema istraživanjima, hronična nesanica može da utiče na sve sisteme o vašem telu, na primer spoznajne sposobnosti (teškoće s koncentracijom i pamćenjem), na telesno zdravlje (čini se da postoji veza između lošeg sna i hipertenzije) i emocionalno zdravlje (nesanica je faktor rizika za anksioznost i depresiju, a može i pogoršati takva postojeća stanja). Čini se da postoji veza između nesanice i povišenog nivoa kortizola, hormona stresa.

Stres nervoza

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nažalost, nesanica je začarani krug: ako ste pod stresom, teže ćete da zaspite, a ako manje spavate, više ćete biti pod stresom. Ukratko, odnos između zabrinutog uma i besanih noći je prilično jasan.

Nervoza Stres na poslu Telefonski razgovor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Problemi spavanja mogu da dovedu do drugih problema, što može da poveća stres i anksioznost, a to može da doprinese nesanici. Kvalitetan san je važan za održavanje nivoa testosterona kod muškaraca, dok je kod žena nesanica povezane s nedostatkom seksualne želje. Hronična nesanica povezana je s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Uz to, svako ko je morao dugo da vozi uz malo sna može vam reći da postoje, naravno, i opasnosti koje mogu da dođu sa umorom.

Tablete za spavanje

Tablete za spavanje mogu pomoći, ali one nisu rešenje. Zapravo, treba ih koristiti oprezno jer i one mogu stvoriti začarani krug. Naime, ako ne možete da zaspite, uzećete tablete za spavanje, a ako uzmete tablete za spavanje, sledeći dan nećete moći da zaspite bez njih. Zbog toga tablete za spavanje treba da se pažljivo koriste i ne smatraju čarobnim lekom.

Vitamini lekovi zdravlje tablete

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Prema Mayo klinici, lekovi za spavanje bi trebalo da se koriste pod nadzorom doktora po preporučenoj dozi i tek nakon što su drugi pokušaji smanjena nesanice propali. Takođe se ne preporučuju za dugoročnu upotrebu. Tablete za spavanje često nose rizik od zavisnosti, pa ako imate samo malo problema sa spavanjem najbolje je da vidite hoće li to proći s drugim prilagođavanjima pre nego što dođete do lekova. To važi za sve lekove koji vam pomažu da spavate, a ne samo one koje vam je prepisao doktor. Zajednički lekovi za spavanje preko noći imaju jedan od četiri sastojka: melatonin, difenhidramin, doksilamin ili valerijan.

Melatonin je prirodni hormon spavanja, difenhidramin i doksilamin su antihistaminici, a valerijan je biljka. Svakako se pre uzimanje bilo kog leka za spavanje posavetujte sa doktorom. Ako imate nesanicu ili poremećaj sna, treba da se obratite svom doktoru opšte medicine, koji će da vam pomogne da shvatite šta se događa i da vam predloži sledeće korake.

Opcije bez lekova

Postoji mnogo opcija bez medikamenata budući da je nesanica uzrokovana različitim uzrocima. Možda ćete morati da isprobate sve vrste rešenja, uključujući male promene i neke veće pre nego što shvatite šta vam najbolje odgovora. Na primer, možete da pokušate da vodite dnevnik spavanja koji će da vam pomogne u otkrivanju okidača spavanja. Možete da nosite uređaj koji prati spavanje i da vidite koje se navike pojavljuju sa nesanicom. Takođe, možete da pokušate da održite raspored spavanja, redovno vežbate, regulišete temperaturu u svojoj spavaćoj sobi, odnosno smanjite je.

Spavanje, san, snovi

Shutterstock, ilustracija

Spavanje, san, snovi, Foto: Shutterstock, ilustracija

Uz to, možete da promenite svoje životne navike, možda pijete previše kafe jer time unosite previše kofeina. Možda vam i mobilni telefon ometa san, a imajte na umu da i alkohol utiče na vaš bioritam.

Najgori oblici nesanice

Naučnik je otkrio da višestruke intervencije mogu da ublaže i izleče i najgore oblike nesanice. On je odlučio da ugasi sve uređaje nekoliko sati pre spavanja, da ne unosi kofein nakon 14 sati i da se drži rasporeda spavanja. Ako kojim slučajem ne izlečite nesanicu višestrukim intervencijama, možda vam je potrebna pomoć psihologa ili psihijatra. Možete mu pokazati svoj dnevnik spavanja kako biste ga zajedno pratili i analizirali. Nemojte nesanice da smatrate samo neugodnostima i nemojte pokušavati da spavanje regulišete lekovima.

 

Komentari (1)

Aleksandar

21.12.2018 11:50

Meni je problem sa nesanicom rešila jednostavna promena jastuka. Na akciji sam video neki anatomski magnetni jastuk pro100healthy, po nekoj smešnoj ceni i odlučio da probam. Manite se lekova, promenite jastuk i koristite samo ''lekove'' iz prirode