Deca debela zbog mleka?!

Alo.rs | Saveti 2016-10-19 13:23:32 2016-10-19 13:23:32

Roditelji u Velikoj Britaniji podstiču gojaznost dece tako što im daju previše mleka, upozoravaju stručnjaci.

Profimedia.rs

Zapanjujućih 99,9 odsto mališana, uzrasta ispod dve godine, unosi u svoj organizam previše proteina, gotovo tri puta više nego što je potrebno, pokazuje najveća do sada rađena studija o dečjoj ishrani, prenosi portal "Yu mama".

Dve trećine dece, do dve godine, unosi više kalorija od preporučene doze, što može da dovede do visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2 u kasnijem životu.

Mališani dnevno unose 40 grama proteina, što je tri puta više nego što im je potrebno, dok istovremeno unose duplo manje vlakana nego što je preporučeno – samo osam grama.

Stručnjaci upozoravaju da je ishrana u najranijim godinama izuzetno bitna i da određuje kakvo će zdravlje biti u budućnosti. Ukoliko je osoba bila gojazna u detinjstvu, velika je verovatnoća da će biti i kada odraste.

Petina dece ima prekomernu težinu do sedme godine, a trećina do završetka osnovne škole.

Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Univerziteta Oksford i Brisel smatraju da je unos proteina toliko visok pre svega zato što roditelji deci daju previše mleka, jogurta i drugih mlečnih proizvoda.

Britanski Nacionalni zavod za zdravlje savetuje da najmlađima ne bi trebalo davati više od 600 ml mleka dnevno.

 

Expand player
Pogledajte više